SMHI har gått ut med en klass 1-varning för höga flöden efter Norrbottens kustland. Foto: SVT

SMHI varnar för höga vattenflöden i Norrbotten

Publicerad

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för höga flöden efter Norrbottens kustland.

Varningen gäller främst de mindre och medelstora vattendragen längs kustlandet. Det är när snön smälter som vattenflödet stiger.

– Flödena kommer att stiga med takt att snön smälter. Men hur mycket de stiger beror på hur snabbt snön smälter, värme, snömängd och nederbörd, säger SMHI:s vakthavade hydrolåg Sara-Sofia Asp.

Räddningstjänsten håller koll

I närheten av Korsträsk i Älvsbyn kommun har bland annat en väg stängts av på grund av översvämning. Det handlar om väg 560 från Flurheden till Korsträsk Västra som tills vidare är avstängd i båda riktningar.

Räddningstjänsten i Piteå och Älvsbyn håller koll på flödet i området och Piteälven, och där har man förberett sig på att vattnet kan stiga ytterligare i Älvsbytrakten.

– Just nu är det främst Alterälven som stiger. Om det skulle bli så att flödet stiger mycket i främst Älvsbyn så har vi planerat för det, säger Torbjörn Johansson, räddningschef i Piteå och Älvsbyn.

Han fortsätter:

– I Piteå håller vi koll på de mindre älvarna, jag var ute i början av förra veckan och nu i helgen och vattnet stiger och är ganska högt. Sedan har vi även just nu en ispropp i Böle, men vi avvaktar och ser hur det blir med den

”Naturens krafter är svåra att rå på”

Han råder de husägare som har fastigheter i närheten av vattendrag håller koll på hur mycket vattnet stiger. Räddningstjänsten har också varit ute och pratat med villaägare i närheten av älvarna i Piteåområdet för att ge dem råd.

– Det är viktigt att fastighetsägare följer läget och har man någonting på tomten, då kan man flytta undan saker och ting som kan kan komma till skada.

– Visst kan vi göra en del saker, men naturens krafter är svår att rå på. Kommer det vatten från alla håll och kanter kan man inte göra någonting och då ska man försöka begränsa skadorna och göra det man kan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Norrbotten

Mer i ämnet