Dennis Lundström lyckades dra upp flickan ur vattnet. Hon var inte vid medvetande då, men kvicknade till efter livräddning. Foto: Privat.

Sexåring drogs ner i vägtrumma

Publicerad

En sexårig flicka var nära att drunkna när hon ramlade i en strid bäck utanför Piteå och drogs ner i en vägtrumma. Dennis Lundström lyckades slita upp henne ur vattnet – och rädda flickans liv.
– Hon var livlös, säger han till SVT.

Det var på lördagseftermiddagen som Dennis Lundström i Höglandnäs söder om Piteå var ute med sitt barnbarn, när han såg två flickor cykla förbi. En stund senare hörde han höga skrik.

– Jag visste att ju bäcken brukar vara väldigt strid. Först trodde jag det var lek, men efter en stund hörde jag på skriken att det här är panik, säger Dennis Lundström.

Såg hand sticka upp

Han lämnade snabbt av barnet hemma hos sambon och begav sig till bäcken.

– När jag kom med bilen såg jag en hand komma upp på andra sidan en vägtrumma. Det var redan flera personer på plats, men de stod uppströms och letade i det grumliga vattnet. Jag sprang nedströms, kanske 20 meter, och hoppade i för att genskjuta. Sen kände jag hur något stötte till mitt ben, säger Dennis Lundström.

Var livlös

Han fick tag i flickan och drog upp henne. Hon var då livlös. Men i hans famn på väg tillbaka mot vägen började hon öppna ögonen.

– Vi la henne på vägen och fick liv i henne. Det började bubbla ur munnen, säger Dennis lundström.

Sexåringen fördes med ambulans till Sunderby sjukhus där hon sedan fått stanna för tillsyn.

Bäcken där flickan drogs ned i vattnet. Foto: Privat

Sömnlös natt

– Igår kväll hade hon 34 grader i kroppstemperatur och hade haft andningsuppehåll. De ville behålla henne i 24 timmar för observation, berättar Dennis Lundström som då fick ett telefonsamtal från en av flickans anhöriga.

Dennis Lundström skulle gärna vilja veta mer om hur det gått för flickan. För honom har det varit en sömnlös natt.

– Om jag inte kommit där just då och sett armen som stack upp hade det gått åt fanders. Jag har legat och tänkt på vad som hade hänt om jag gjort annorlunda, berättar Dennis Lundström.

SOS bekräftar att en ambulans skickades till platsen efter larm om att en person ramlat ner i en brunn. En person lastades och fördes till Sunderby sjukhus.

Räddningstjänstens chef i beredskap säger till SVT att de aldrig hann åka, eftersom flickan kom upp ur vattnet så snabbt. 

Mår bra

För Aftonbladet bekräftar föräldrarna till flickan att hon mår efter omständigheterna bra. De är mycket tacksamma över de insatser som räddade flickans liv. Till Piteå-Tidningen säger föräldrarna att flickan sannolikt kommer att bli helt återställd från den hemska upplevelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Norrbotten

Mer i ämnet