Bergnäsbron avstängd – många valde cykeln

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt i morse stängdes den livligt trafikerade Bergnäsbron i Luleå för biltrafik och öppnas först 6 augusti. Men det trafikkaos som många befarat uteblev.

Visst var det en och annan bilist som lyckats missa alla avstängningsskyltar och den massiva information som gått ut via medier men i stort sett gick allt lugnt till.

– Det har gått bra, säger Göran Öhman som är projektledare på Trafikverket ett par timmar efter att avstängningen trätt i kraft. Ett par bilförare har försökt ta sig över ändå men motats bort.

”Trevligt och generöst”

En gång- och cykelbana kommer dock att vara öppen hela tiden. Där kom också folk i en strid ström och belönades med frukostpåsar.

– Trevligt och generöst, säger Andreas Nordqvist som brukar ta bilen in till jobbet annars men som tog cykeln eftersom han visste att det inte gick med bil.

Frukostpåsarna gick åt fort.

– Vi började klockan sex och vid sju var dom nästan slut, säger Charlotte Reinholdt som var en av fyra utdelare. Luleå kommun, Trafikverket och Regionala kollektivtrafikmyndigheten bjöd på dom.

Bergnäsbron trafikeras normalt av 15 000 fordon per dygn så att den är stängd i tre veckor kommer att påverka många. Bron byggdes 1954 och det här är den första riktigt rejäla reparationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.