Bilden visar gruvan i Malmberget där brytning pågår. Inatt väcktes boende av ett grovt skalv. – Jag är väldigt upprörd. Jag känner mig uppriven, förbannad och förtvivlad. LKAB struntar i att det finns människor här, säger Berit Hannu som bor i området. Foto: LKAB/Privat.

Boende vaknade av kraftigt skalv i Malmberget: ”Fick nästan hjärtinfarkt”

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Malmberget låg och sov – när de plötsligt väcktes av två stora skalv. Berit Hannu flög upp i sängen när det smällde till.

– Det här var det största skalvet jag varit med om, huset hoppade rakt upp, säger hon.

Under natten rapporterades två skalv i samband med malmbrytningen i gruvan i Malmberget. Det ena skalvet var betydligt starkare än vad som är normalt och tillåtet. LKAB berättar att det var ”en seismisk händelse i malmkroppen Printzskölds hängvägg, som uppmättes till en lokal magnitud på 2,6”.

Berit vaknade av skalvet: Förbannad och förtvivlad

Skalvet medförde stora vibrationer i samhället. Enligt mätutrustning som finns uppsatt på bland annat Konsumbutiken så flyttades huset över 32 millimeter per sekund. Maxgränsen nattetid är 3 millimeter per sekund.

Berit Hannu var en av alla boende som väcktes av skalvet vid 3.30-tiden.

– Jag är väldigt upprörd. Jag känner mig uppriven, förbannad och förtvivlad. LKAB struntar i att det finns människor här, säger hon fortsätter:

– Jag vaknade av det första skalvet. Sen kom den stora smällen. Det kändes som att någon körde in i huset eller sprängde under det. Jag hade en kopp te bredvid sängen och vattnet hoppade över muggen, säger hon.

– Min pappa som bor fyra kilometer bort vaknade av att hans säng skakade. Det är det största skalvet som jag varit med om.

Tänkte packa väskorna och sticka

Hon berättar att det kändes som en stor jordbävning och att hennes spontana tanke var att packa väskorna och lämna platsen.

– Jag hade en puls på 200 slag i minuten. Vi har aldrig fått veta att det skulle kunna komma något sånt här stort skalv. Jag har aldrig varit med om något som varit så kraftigt, säger Berit Hannu.

LKAB:s kommunikatör bekräftar Berits bild av det stora skalvet.

– Det är stora skalv det handlar om inatt, jag vaknade själv av det. Det gav högt slag och kändes väldigt mycket i hela samhället, säger Kajsa Lindmark, kommunikatör hos LKAB.

Vad var det som hände?

– Vi är under jord och bryter malm. Vi vill att det tomrum som skapas ska sätta till sig. Det handlar om spänningar i berget som förflyttar sig. Enkelt förklarat kan man säga att berget ruskar till sig, säger Lindmark.

”Kan komma fler skalv”

Det här skalvet var betydligt större än normalt, är det farligt?

– Vi har utrustning i gruvan som mäter seismiken och vi har väldigt bra koll. Vi stänger av områden när vi börjar se spänningar. I det här fallet har vi inte kunnat se något bergutfall. Det var inte osäkert, därför fortsatte alla att jobba, säger hon.

– För allmänheten ovan jord är det obehagligt när ens hus skakar till, men det är inte farligt.

Hon berättar att specialister kommer att utreda nattens skalv ordentligt nästa veckan.

Kan folk i Malmberget sova gott inatt?

– Vi beställer ju inte skalven. Jag hoppas alla får sova gott i natt, men det kan komma fler skalv när tomrummet håller på att sätta sig. Jag förstår att det inte är trevligt att bli väckt på natten, säger LKAB:s kommunikatör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.