Bertil Bartholdson (V): ”Förslag ökar risken för rasism”

Uppdaterad
Publicerad

På fredag får Sverige en ny regering med Stefan Löfven som statsminister, men Vänsterpartiet hotar med misstroendeförklaringar.

– Vi kan inte gå åt höger vi också, säger partiombudsman Bertil Bartholdson (V).

Vänsterpartiet har bestämt sig för att avstå från att rösta och släppa fram Stefan Löfven som statsminister på fredag förmiddag. Men socialdemokraternas, miljöpartiets, centerns och liberalernas 73-punktsprogram kommer att bekämpas om det handlar om högerpolitik.

”Makt till varje pris”

Partiledare Jonas Sjöstedt (V) har beskrivit det som ”den mest högervridna socialdemokratiska regeringen någonsin” och han lovar att ”sänka uppgörelsen, del för del.”

– Jag tycker att det är bra. Vi är inte en del av uppgörelsen och kan inte börja bedriva högerpolitik som de andra. Om det blir beslut om försämringar i arbetsrätten eller om det genomförs marknadshyror så lovar vi att ställa misstroendeförklaringar mot regeringen, säger Bertil Bartholdson (V), partiombudsman i Norrbotten.

Han tror att socialdemokraternas högersväng kan förklaras med partiets makthunger.

– Jag tror att man vill ha regeringsmakten till nästan varje pris och det är beklagligt  Det vore bättre om de tog fajten mot högerkrafterma.

”Ökad otrygghet”

Bertil Bartholdson anser att det värsta med överenskommelsen är att klyftorna ökar och att samhällsklimatet blir allt hårdare.

– Rasismens framgångar under det senaste decenniet hänger samman med en ökad otrygghet i samhället

– Om man spär på det här ytterligare genom försämringar av anställningsskydd och hyresgästernas trygghet så finns det risk att  man försämrar utvecklingen. Därför måste vissa av regeringens förslag stoppas, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.