Flera klimatforskare riktar kritik mot ett ballongexperiment som statliga Rymdaktiebolaget planerar tillsammans med amerikanska Harvardforskare i Kiruna. Foto: SVT/SCC

Kritik mot ballongexperiment i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Nu växer kritiken bland klimatforskare i Sverige mot ett ballongexperiment som det statliga rymdaktiebolaget planerar tillsammans med amerikanska Harvardforskare i Kiruna i juni. Projektet anses bana väg för kontroversiell klimatteknik i hopp om att minska solinstrålningen och kyla jorden.

Flera klimatforskare och experter på universitet och expertmyndigheter som SVT talat med, är förvånade över att Svenska rymdaktiebolaget (SSC) tecknat avtal om experiment med forskarna i Scopex-projektet vid Harvarduniversitet i USA.

– Det är förstås allmänt bra med forskning, men just det här projektet är kontroversiellt och det finns en rad svårigheter som gör att man verkligen behöver fundera över om det ska göras. Vissa saker forskarna vill undersöka är dessutom enklare i ett labb, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.

Ballongexperimentet i Kiruna

Det handlar om så kallad solar geoengineering. 2010 undertecknade Sverige och 192 länder ett globalt förbud mot geoengineering i Konventionen om biologisk mångfald. Undantaget är mindre forskningsprojekt i kontrollerad miljö.

Trots decennier av labbforskning med bland annat pengar från Bill Gates, och upprepade försök att få ballonger att lyfta utomhus i USA, har David Keith och hans kollegor ännu inte fått upp någon experimentballong i luften. Förrän möjligen nu vid statliga Esrange i Kiruna.

Idé från vulkanutbrott

Det är oklart när och var forskarna planerar nästa flygning – då man planerar att släppa ut partiklar i stratosfären. Men idéer till stratosfäriska aerolsolinjektioner kommer från Pinatubos vulkanutbrott på Filippinerna 1991, när enorma askmoln spreds och reflekterade bort en del av solens strålning. Medeltemperaturen på jorden sjönk en halv grad tillfälligt.

Det gav tankar om en storskalig avsiktlig manipulation av solstrålningen genom att spraya stratosfären med partiklar, för att försöka kyla en allt varmare jord.

Men askmolnen från Pinatubo fick fler allvarliga konsekvenser – ozonskiktet skadades, växtligheten minskade och delar av världen drabbades av torka och svält.

Konsekvenserna är svåra att överskåda, det anser även forskarlaget vid Harvard. Men de anser att det är nödvändig forskning trots allt, för att ha en plan B om klimatförändringarna blir katastrofala i framtiden.

SSC: Inte ett aktivt experiment

Enligt myndigheten är det dock inte ett aktivt experiment i geoengineering som ska ske i Kiruna i sommar.

– Det är en teknisk testflygning där vi ska testa flygbana och teknisk utrustning, säger Stefan Gustafsson, strategichef på SSC.

Här svarar SSC på kritiken mot ballongexperimentet:

De facto förbud mot geoengineering

Geoengineering är avsiktlig, storskalig manipulering av jordens miljö för att försöka motverka klimatförändringar och uppvärmningen av jorden. 

Här ingår solstrålningsreglering, SRM, tanken att minska solens instrålning mot jorden för att kyla klimatet samt den Scopex-teknik som forskare vid Harvard arbetar med. Det handlar om att injicera partiklar i stratosfären för att reflektera bort viss solstrålning i hopp om att kyla jorden. 

Riskerna med solar geoengineering är stora och kan leda till oförutsägbara konsekvenser för jordens ekosystem. Sverige och 192 stater undertecknade ett förbud mot geoengineering 2010, under FN:s Konventionen för biologisk mångfald.

Källor: FN och SMHI:s faktabank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ballongexperimentet i Kiruna

Mer i ämnet