Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har varit en tuff vinter för malmtransporterna längs Malmbanan – se bilder från dramatiken och hör om turerna. Foto: SVT

Persontrafik på Malmbanan återupptas först om tre månader

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket ger nu beskedet att persontrafiken på Malmbanan kan vara igång tidigast 18 juni – förutsatt att spåret slutjusterats.

– Vi förstår att många hoppats på en tidigare start, säger Helena Eriksson regional direktör Norra regionen vid Trafikverket.

Det har pågått ett omfattande renoveringsarbete efter den urspårningsdrabbade sträckan vid Vassijaure och av säkerhetsskäl bedömer Trafikverket att det fortsatt dröjer innan persontågen kan rulla.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

– Den slutliga återställningen av banan behöver ske under vissa väderförhållanden och kan därför inte påbörjas innan viss dygnstemperatur uppnåtts och tjälen gått ur marken, säger Helena Eriksson.

I dagsläget går persontrafiken sträckan upp till Björkliden och Svenska turistföreningen har uttryckt stort missnöje över situationen.

Trafikverket jobbar med en handlingsplan där de kontrollerar spåret efter att godstrafiken släpptes på den 6 mars. Kontroller och åtgärder kommer också att ske löpande under olika temperatur- och väderförhållanden under trafikering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Urspårning på Malmbanan vid Vassijaure

Mer i ämnet