Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittskyddsläkare Anders Nystedt vill gå till botten med covidutbrottet vid äldreboendet i Överkalix. Foto: Arkiv/Stig Holmfrid, SVT/Kristian Åkergren, SVT

Beskedet efter dödsfallen på äldreboende i Överkalix: ”Inget fel på vaccinet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsfall och ett större utbrott av covid-19 på äldreboende i Överkalix och i Norrfjärden konstaterar smittskyddsläkaren att det inte var något fel på vaccinet.

Nu är analysen av antikroppar hos brukare på två särskilda boenden i Norrbotten klar. Analysen visar att det inte finns någon statistisk skillnad i antikroppsnivåer mellan de brukare som vaccinerats samtidigt som de personer som avlidit i covid-19 för några veckor sedan och övriga som bor på dessa SÄBO.

Resultatet

– Resultatet visar att det inte var något fel på vaccinet som personerna fick eller att något annat skulle ha gått fel i samband med deras vaccinering, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten i ett pressmeddelande.

Förklarar inte varför många avled

Det är brukare på ett särskilt boende i Överkalix och ett i Norrfjärden som har analyserats. På båda boendena pågick ett utbrott av covid-19 för ett par veckor sedan. Utbrott som i Överkalix resulterade i många dödsfall. 

I en jämförelse av antikroppar hos de som vaccinerades samma dagar och med samma vaccinsändning som de avlidna och de övriga brukarna syns ingen statistisk skillnad som kan förklara varför så många avled.

– Det jag kan se är att medelnivån av antikroppar i den första gruppen är lite lägre, men det är å andra sidan stora variationer mellan de med lägst nivå och de med högst nivå i båda grupperna, säger Anders Nystedt.

Tredje dos

Inga nya virusstammar har hittats i analysen, utan deltavarianten har dominerat.

Nu kommer Region Norrbotten och Smittskydd Norrbotten att diskutera med vaccinologi-experter om det finns skäl att ge ytterligare extra vaccindoser till personer på boendena som har visat sig ha väldigt låga nivåer av antikroppar.

– Men det allra viktigaste just nu är att de som bor på särskilda boenden för äldre erbjuds en tredje dos. Där samverkar vi med kommunerna för att detta ska ske så snabbt som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet