Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför blev egentligen utbrottet på äldreboendet i Överkalix så pass stort med åtta avlidna? Hör smittskyddsläkaren Anders Nystedts tre teorier i videon ovan. Foto: Linda Jones

Därför blev utbrottet i Överkalix så stort – hör smittskyddsläkarens tre teorier

Uppdaterad
Publicerad

Åtta personer har avlidit med covid-19 på ett äldreboende i Överkalix. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt har tre teorier till varför utbrottet blev så stort.

Den tredje september konstaterades det första fallet av covid-19 på ett äldreboende i Överkalix. Sedan dess har 17 brukare konstaterats med covid-19. Åtta av dem har nu avlidit, varav sju var vaccinerade.

När SVT Norrbotten pratade med socialchefen i mitten av september var allt under kontroll och de smittade mådde relativt bra, men sedan har någonting hänt.

– Det här är väldigt anmärkningsvärt och vi ska nu titta på vad det hela kan bero på, säger han till SVT, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

”Alla är smittade vid samma tidspunkt”

Enligt den första rapporten från smittspårningen har smittan kommit in via personal, men i nuläget är det inte helt fastställt vad som har orsakat det stora covidutbrottet på äldreboendet i Överkalix.

– Alla är smittade vid samma tidspunkt så vi kommer få en ungefärlig uppfattning om hur smittan kom in.

Kommer vi se ännu fler dödsfall på boendet?

– Senaste tio dagarna är det ingen ny smitta så troligen inte, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Hör Nystedts tre teorier om varför covidutbrottet blev så stort i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.