Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten, bekräftar fler dödsfall vid det äldreboende i Överkalix som drabbats av ett större covid-19 utbrott. Foto: SVT/arkiv

Minst tre avlidna efter covidsmitta på äldreboende i Överkalix

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre personer har avlidit vid det äldreboende i Överkalix som drabbats av ett större covid-utbrott.

– Det handlar om ännu fler, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt vid Region Norrbotten.

Det har gått två veckor sedan smittan började sprida sig på boendet och ett 30-tal personer, både boende och personal, har insjuknat under tiden.

Krångel med journalsystemet

– Jag kan bekräfta att tre personer har avlidit, men det handlar tyvärr om ännu fler. Jag har ännu inte  alla fakta. Jag håller på att sammanställa men tyvärr är det krångel med journalsystemet så det går långsamt, säger Anders Nystedt i ett mailsvar till SVT.

Tråkigt oavsett hur många som avlidit

Jenny Liljebäck, socialchef i Överkalix kommun, vill inte bekräfta den siffra på antalet avlidna som kommer från smittskyddsläkaren.

– Vi håller fast vid att inte uttala oss om antalet dödsfall. Det jag kan säga är att vi har ett antal dödsfall men av hänsyn och respekt till anhöriga och brukare går vi inte ut med exakta antal avlidna, säger hon.

Men är det inte risk att det då blir mer oro och spekulation?

– Som sagt, kommer jag inte kommentera hur många som har avlidit. Oavsett om det är en eller flera som avlidit så är det lika tråkigt,  säger Jenny Liljebäck.

Hur ser situationen ut vid äldreboendet just nu?

– Det är ansträngt men stabilt. Vid den senaste screeningen var det inga fler som insjuknat bland boende eller personal, säger Jenny Liljebäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet