Idag har de 90 ton tunga lastbilarna och malmekipagen börjat rulla igen mellan byarna Kaunisvaara och Svappavaara. Foto: SVT

Beskedet: Kaunis iron får fortsätta köra 90-tons lastbilar

Publicerad

Sista juni går gruvbolaget Kaunis Irons dispens för att få köra 90-tonsekipage ut. Kaunis iron och dotterbolaget Malmtransport i Norr har ansökt om en förlängd dispens och under torsdagen kom beslutet från Trafikverket: det blir ett års förlängning men med skärpta krav.

Den dispens som Kaunis iron fått av Trafikverket innebär att de får köra malmlastbilar som väger 90 ton, istället för den maximala vikten på 74 ton.

– Nu håller vi på att formalisera kraven som Trafikverket ställer i samband med dispensen, mycket handlar om hur Kaunis iron ska kunna klara av de framtida transporterna på två miljoner ton och för närvarande finns inga andra alternativ, säger Helena Eriksson, regiondirektör Trafikverket.

Skärpta krav på gruvbolaget

Nästa vecka kommer Trafikverket  att presentera de skärpta kraven som Kaunis iron ska uppfylla och planerna på åtgärder på vägen.

– Trafiksäkerhetsfrågan har påverkat beslutet, vi skärper kraven på bolaget angående trafiksäkerhet och kommer att presentera vilka åtgärder bolaget ska genomföra och de kommer vi att presentera nästa vecka, säger Helena Eriksson, regiondirektör Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.