Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Transportstyrelsen om flygförbudet i Kirunafjällen Foto: Arkiv

Transportstyrelsen om kritiken mot flygförbudet i Kirunafjällen: ”Olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det var efter en begäran från rennäringen som Transportstyrelsen tog beslut att inrätta det flygförbud som nu Kiruna kommun och turistnäringen i fjällen rasar mot.

– Det kom ansökningar till oss att man ville upprätta tillfälliga restriktionsområden för att skydda sina renar under förflyttning och kalvning, säger Jörgen Andersson, sektionschef vid Transportstyrelsen.

Beslutet skickades ut på remiss bland annat till Luftfartsverket och Länsstyrelsen i Norrbotten.

– Orsaken är att vi inte själva har lokalkännedom om vad som råder i området. Och då ska bland andra Länsstyrelsen samråda med berörda instanser, säger Jörgen Andersson.

En begäran om flygförbud ska helst ha kommit in sju veckor innan ett eventuellt förbud ska träda i kraft.

– Det är till för att vi ska hinna handlägga ärendet. Men det kan också räcka med fem veckor om vi har kapacitet att klara det på den tiden. Men kommer det en begäran om flygförbud inom en eller två veckor kan vi direkt säga att det hinner vi inte med. Sju veckor är ingen absolut regel, säger Jörgen Andersson.

Ont om tid att överklaga

Jörgen Andersson säger att beslutet om flygförbud togs förra veckan vilket gör att de som vill överklaga beslutet har mycket ont om tid eftersom beslutet träder i kraft tisdag nästa vecka.

– Det är olyckligt att det finns organisationer som känner att de påverkas negativt av beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.