Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det införs nu flygförbud för heliskiing i populära områden i Kirunafjällen. ”Dramatiska konsekvenser för besöksnäringen”, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C). Hör mer i klippet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Flygförbud för heliskiing i populära områden i Kirunafjällen

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen säger nej till heliskiing i tre populära områden i Kirunafjällen. Det gäller Kebnekaise, Abisko och Torneträsk.

– Det innebär dramatiska konsekvenser för besöksnäringen, säger Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C).

Heliski är skidåkning på orörd snö från bergstoppar dit man tar sig med helikopter. Företeelsen har varit omdiskuterad under många års tid på grund av störningarna för renskötseln.

Tre samebyar har sedan tidigare begärt att heliskiing avlyses i området. Det är Leavas, Gabna och Talma sameby som har gjort det i samverkan, vilket aldrig har gjorts tidigare.

Transportstyrelsens flygförbud vid restriktionsområdena i Kiruna kommun gäller från 18 april till 1 maj.

Kommunalrådet kritisk till förbudet

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) har nu skickat en skrivelse till Transportstyrelsen om att kommunen bör få yttra sig i ärendet.

– Det innebär dramatiska konsekvenser för besöksnäringen. Nu går branschen på knäna efter pandemin och då behöva drabbas av det här.

”Sju veckor ingen absolut regel”

Bland annat är Gunnar Selberg kritisk till att förbudet kommit med så kort varsel. En en begäran om flygförbud ska helst ha kommit in sju veckor innan ett eventuellt förbud ska träda i kraft.

– Det är till för att vi ska hinna handlägga ärendet. Men det kan också räcka med fem veckor om vi har kapacitet att klara det på den tiden. Sju veckor är ingen absolut regel, säger Jörgen Andersson, sektionschef vid Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen kan besluta om inskränkningar eller förbud mot luftfart så kallat restriktionsområde (R-område) eller förbud mot luftfart upp till två veckor. Det kan ske av militära skäl, av hänsyn till allmän ordning och säkerhet eller med anledning av natur- eller miljövård.

Flygförbud för heliskiing i Kebnekaise, Abisko och Toneträsk. Foto: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer