Nedläggning ödesdigert för företag och glesbygd Foto: SVT

Beslut om nedläggning av bussgods får skarp kritik

Uppdaterad
Publicerad

Det är tio kommuner varav åtta i Västerbotten och två i Norbotten som i en gemensam skrivelse till Region Norrbotten riktar skarp kritik mot beslutet om nedläggning av Bussgods. De skriver att nedläggningen kommer att få ödesdigra konsekvenser för företag och ytterligare försämra villkoren för glesbygden i länen.

I skrivelsen hänvisas till att de fyra regionerna i norr, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland samt Norrbotten haft ett gemensamt ”barn” i form av Bussgods. Vidare:

“Bussgods är ett logistikföretag med lång och stolt historia. Genom åren har vi transporterat gods för både privatpersoner och företag över hela Sverige. Godset fraktas i huvudsak med buss i linjetrafik, vilket innebär att passagerare och paket körs i samma fordon. Miljövänligt och punktligt!”

De som undertecknat skrivelsen pekar på att bussgods måste generera överskott då man konkurrerar på den privata marknaden och inte finansieras via skattemedel.  Som exempel nämns Västerbotten som varje år generera ett par miljoner i överskott.

Livlina för små orter

Till det kommer att bussgods alltid varit en livlina för glesbygden med bussgods till och från kunder på små orter. Vidare att ingen dialog har tagits med vare sig kommuner eller samarbetspartners på andra sidan länsgränsen utan att beslutet om nedläggning tagits i hemlighet.

Till det kommer oro över att företag som idag nyttjar bussgods lämnas åt sitt öde.

De tio kommuner som gjort skrivelsen kräver nu att det görs en grundlig konsekvensanalys som på ett transparent sätt delges kommunerna.

Skrivelsen är undertecknad av Magnus Johansson, kommunstyrelsen vice ordförande i Vilhelmina, Lily Bäcklund kommunstyrelsen vice ordförande i Lycksele samt Britta Flinkfeldt ordförande kommunstyrelsen i Arjeplog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussgods i Norrbotten läggs ned

Mer i ämnet