Beslutet att säga upp personalen inom vårdnära service har inte gått rätt till, enligt Glenn Berggård (V) som nu vänt sig till Förvaltningsrätten. Foto: SVT

Beslutet att lägga ner vårdnära service överklagas

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen lämnade oppositionsrådet Glenn Berggård (V) in en överklagan till Förvaltningsrätten mot beslutet att lägga ner vårdnära service vid Sunderby sjukhus och Kalix sjukhus.

Det Vänsterpartiet vänder sig emot är att avvecklingen av vårdnära service , där 40 anställda arbetar, inte har beslutats politiskt.

– Vi vill ha en rättslig prövning. Vänsterpartiets uppfattning är att det är en politiskt beslutad verksamhetsförändring och ska verksamheten avvecklas ska det också behandlas politiskt, säger Glenn Berggård.

40 personer varslade

Det var i slutet på januari som beskedet kom att 40 personer anställda inom Region Norrbottens vårdnära service varslas. Det stod klart efter att Region Norrbottens och fackförbundet Kommunals förhandling avslutades i oenighet.

– Jag anser att  beslutet att avveckla vårdnära service inte kan fattas av verksamheten, divisonschef och regiondirektör, utan det ska behandlas politiskt regionfullmäktige, säger Glenn Berggård.

Vill stoppa beslutet

Det Glenn Berggård och Vänsterpartiet vill genom att begära en laglighetsprövning i Förvaltningsrätten är sammanfattningsvis att:

  • Förvaltningsdomstolen stoppar verksamhetsbeslutet om avveckling/varsel av medarbetare inom vårdnära service.
  • Förvaltningsrätten beslutar att ärenden om eventuell avveckling av Vårdnära service skall fattas av en politisk beslutsinstans, det vill säga Regionfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.