Besöksnäringen växer – här sker satsning på 200 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det går bra för besöksnäringen i Norrbotten. Enligt branschorganisationen Swedish Lapland Visitors Board ökade antalet gästnätter i regionen i fjol med fem procent – på sju år har omsättningen ökat med 60 procent.

Tron på näringens möjligheter kan nu leda till att Svanstein i Övertorneå kan få en turistsatsning på 200 miljoner kronor, som enligt investerarena kan generera 150-200 nya jobb.

Det är på och kring berget Pullinki – strax norr om Svanstein, vid den befintliga skidanläggningen, som personerna bakom bolaget Svanstein Resort AB bland annat vill bygga ett 5-stjärnigt hotell och utsiktsstugor.

Kommer ha cirka 400 bäddplatser

Det handlar om närmare 400 bäddar för året runt-turism. Bolaget har köpt marken och anläggningarna som tillhört skidanläggningen, men även områden omkring den. En ny detaljplan är antagen och bygglovshandlingarna lämnas in inom kort. Micael Blomster är styrelseordförande och bolagets talesperson.

– Vi har jobbat med det här i flera år nu och det känns bra att äntligen kommit så långt att vi börjat med att gallra bort en del skog. Vi är personer med olika kompetens som ingår i bolaget, både sådana som har lokal anknytning hit och andra. Med hotellets 120 rum och de 20 utsiktsstugor som placeras runt om på berget kommer vi att ha cirka 400 bäddplatser. Sedan har vi ju tomtmark för 150 stugor som vi kan sälja samt 5000 hektar mark som vi säljer jakt och fiske på, berättar han.

”Vi ser stora möjligheter”

200 miljoner kronor är mycket pengar. Hur ska ni finansiera satsningen?

– Vi kommer att söka en del statligt stöd, men konceptet i sig är starkt, vi har en stark balansräkning i bolaget så vi ser stora möjligheter i att få till satsningen, säger Micael Blomster.

Försäljning av fiske och jakt kommer att starta redan till sommaren. De lokalerna har bolaget redan tillgång till i Svanstein.

Turister kommer från hela världen

Turisterna väntas komma från Asien, bland annat Indien, men även Europa. Att det finns tillgång till flera flygplatser inom 200 kilometers radie är en stor tillgång för satsningen, menar Micael Blomster.

– Det är också positivt att mycket av infrastrukturen redan är på plats. När det gäller miljön har vi tänkt mycket på vilka byggmaterial som ska användas. Och det är klart att flyget i dag ger stora avtryck, men det jobbas ju allt mer på bättre bränslen och det är betydligt fler gäster än parkeringsplatser, vi kör gästerna med bussar från flyget, säger Micael Blomster.

Håller tidsplanen, ska hotellet stå klart i december 2020.

– Vi ser otroligt mycket fram mot att få sätta spaden i jorden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.