Advokaterna Jonas Westerlund och Anna Melander Foto: SVT

Besvikelse bland advokaterna: ”Tungt att dömas för mord”

Uppdaterad
Publicerad

Hovrättsdomen gav inga stora framgångar för de tilltalade i bussmordet. Dock fick de båda sönerna något sänkta påföljder.

Hovrätten dömde pappan och hans två söner för mord med hedersmotiv för mordet på Reza Hoseini i Kiruna.

Den 17-årige sonen som fick sitt straff sänkt från fyra år till tre år och sex månaders sluten ungdomsvårdsanstalt. Hovrätten ansåg att det var en förmildrande omständighet att han inte har utövat något dödligt våld och att han inte har agerat med samma direkta avsikt att döda som pappan och den yngre brodern.

Enligt hans advokat Anna Melander var han besviken efter domen.

– Jag har bara hunnit prata väldigt snabbt med honom och han tyckte att det var tungt att han dömdes för mord. Hans uppfattning har hela tiden varit att han inte har haft något uppsåt till att målsägaren skulle dö, säger hon.

Ville se större sänkning för 15-åringen

Jonas Westerlund försvarar den 15-årige sonen som har erkänt att han utdelat knivhuggen mot Reza Hoseini, men bara medgett dråp. Hovrätten sänkte straffet med två månader till två år och sex månaders sluten ungdomsvårdsanstalt.

Förhoppningen var en ännu större sänkning när det gäller att räkna fram straffrabatten på grund av den låga åldern.

– Åklagarna har utgått från att livstid för en vuxen skulle motsvara 25 års fängelse. Det är i alla fall glädjande att hovrätten precis som vi har utgått från 18 års fängelse innan ungdomsrabatterna, säger Jonas Westerlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.