Sveriges Radios program Kaliber har granskat socialtjänstens agerande innan mordet på Reza Hoseini. Socialtjänsten får bland annat skarp kritik av en forskare. I video ovan kan du höra avdelningschefens svar på kritiken. Foto: SVT

Forskare kritiserar socialtjänstens utredning innan bussmordet i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Innan mordet på Reza Hoseini i Kiruna utredde socialtjänsten om det fanns hedersrelaterat våld i familjen. Socialtjänstens utredning kom fram till att det endast fanns vissa värderingar som kunde härledas till heder. Detta får nu skarp kritik i Sveriges Radios granskande program Kaliber.

Den 11 december 2020 döms en pappa och hans två söner för mordet på Reza Hoseini. Pappan dömdes till livstid fängelse, den äldre sonen till fyra år och den yngre sonen till två år och åtta månaders fängelse för att i samförstånd ha mördat Reza Hoseini på en buss i Kiruna sommaren 2020.

Socialtjänsten slog fast hotbild

Nu har det granskande radioprogrammet Kaliber i Sveriges Radio tittat närmare på fallet. I programmet framkommer det att socialtjänsten i Kiruna visste om familjen ett bra tag innan mordet. Anledningen är att pappan påstått att hans fru hade en relation med Reza Hoseini, vilket han också fick sina söner att tro på.

Bussmordet i Kiruna

Efter detta larmade frun polisen och i en utredning från september 2019 slog socialtjänsten fast att det fanns en hotbild mot henne, enligt Kaliber.

Frun, som även är mamma till de två dömda tonårssönerna, fick skydd på annan ort samtidigt som sönerna placerades i jourhem.

Utredningen: Handlade inte om heder

Enligt Kaliber visar socialtjänstens utredning på att den yngre sonen har värderingar som kan härledas till hedersrelaterat våld. Den äldre ska även ha sagt att mamman har varit otrogen och att han ser det som skamligt utifrån kultur och tradition.

När socialtjänsten avslutar sin utredning bedömer de att det finns vissa värderingar som kan härledas till hedersrelaterat våld, men gör ändå bedömningen att det inte handlar om heder, enligt radioprogrammet Kaliber.

Detta leder till att sönerna får flytta tillbaka till pappan medan mamman fortfarande är skyddad.

Professorn: ”Märklig bedömning”

I radioprogrammet Kaliber kritiseras socialtjänsten i Kiruna av professorn Henrik Belfrage vid Linköpings universitet. Han forskar om hedersrelaterat våld och har bland annat tagit fram programmet Patriark (se faktaruta) som används för att bedöma och hantera riskerna av hedersrelaterat våld.

– Det är en märklig bedömning att man inte såg att det fanns risk för hedersrelaterat våld, säger professorn Henrik Belfrage i Kaliber.

I videon ovan kan du höra vad Ulrika Karlström, avdelningschef för individ-och familjeomsorgen i Kiruna, säger om kritiken.

Här kan du höra hela Kalibers granskning

Detta är Patriark

Patriark är en guide som består av tre delar och omfattar 15 faktorer. Det är alltså en vägledning för bedömning och hantering av risk för hedersrelaterat våld.

Målgruppen är populationer där det finns en misstänkt eller känd historia av hedersrelaterat våld.

Patriark är i grunden avsedd för folk som är 18 år eller äldre, men kan vara till hjälp även vid utvärdering av risker hos gärningspersoner som är barn eller ungdomar.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussmordet i Kiruna

Mer i ämnet