Rättsexperten Sven-Erik Alhem. Foto: SVT

Hedersmotiv får betydelse även vid livstidsstraff för pappan i ”bussmordet”

Publicerad

I dag kommer domen i hovrätten i det så kallade bussmordet i Kiruna där en pappa och hans två söner ställts till svars för mordet på Reza Hoseini. Frågan är om rätten även anser att det finns ett hedersmotiv till dådet.

Mordet ombord på en stillastående buss den 15 juli i fjol har blivit uppmärksammat inte minst med anledning av att tingsrätten bedömde att det fanns ett hedersmotiv.

Fallet är ett av de första i Sverige där den så kallade straffskärpningsgrunden för hedersmotiv tillämpades.

Rättsexperten: ”Kommer ha stor betydelse”

Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem hade pappan förmodligen dömts till livstids fängelse även utan hedersmotiv. Så frågan är, kommer det att få någon någon praktisk betydelse om rätten kommer fram till samma sak?

Svaret är enligt Alhem tveklöst ja – speciellt när det kommer en ansökan om att få livstidsstraffet omvandlat till ett tidsbestämt straff.

– Det kommer ha mycket stor betydelse, säger han.

Tror inte på prövning i HD

Däremot tror inte Sven-Erik Alhem att bussmordet kan komma att få en prövning i Högsta domstolen, trots att hedersmotiv som försvårande omständighet är relativt nytt i Sverige.

Orsaken är att HD så sent som förra veckan har avkunnat dom för ett knivmord i Västerås där det enligt Alhem finns åtskilliga av de försvårande omständigheter som även finns med i bussmordet. Praxis från den domen väntas bli att fler morddömda ska få längre straff.

Hör Sven-Erik Alhem resonera mer om vilken betydelse hedersmotivet har i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.