Det var den 15 juli som 20-årige Reza Hoseini jagades in på en lokaltrafikbuss i Kiruna där han sedan höggs ihjäl. Foto: SVT

Tonårsbröderna dömda för hedersmord i Kiruna omhändertas i väntan på straff

Publicerad

I december dömdes en far och  hans två tonårssöner för att ha knivmördat en 20-årig man på en buss i Kiruna. Den 47-årige pappan är dömd till livstids fängelse. 17-åringen och 15-åringen till sluten ungdomsvård i fyra år respektive två år och åtta månader. Sönerna kommer nu att omhändertas i väntan på straff.

Eftersom domen har överklagats kan inte straffet verkställas, så Förvaltningsrätten har beslutat att pojkarna ska omhändertas enligt LVU )Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). Vården ges utan vare sig pojkarnas eller föräldrarnas samtycke, enligt beslutet.

Som skäl till omhändertagandet anges inte bara brottsligheten pojkarna har gjort sig skyldiga till. Förvaltningsrätten framför att mamman har misslyckats med att skydda sönerna från pappans omsorgsbrister, ”vilket ju ledde till djupt tragiska konsekvenser”. Den yngsta sonen har dessutom uppvisat ett utåtagerande beteende under nuvarande placering på SiS-hem, som ansvarar för tvångsvård på ungdomshem.

99 knivhugg

Det var den 15 juli som 20-årige Reza Hoseini jagades in på en lokaltrafikbuss i Kiruna där han sedan höggs ihjäl och fick 99 knivskador. I domen framgår det att den äldre sonen först börjat slå offret och sedan har pappan och den yngre sonen huggit ihjäl offret med ett stort antal knivhugg.

Bakgrunden till mordet är att pappan trott att Reza och hans ex-fru haft en relation. Men enligt åklagaren finns det inga bevis för detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bussmordet i Kiruna

Mer i ämnet