Åklagare Lindha Strömberg. Foto: Filip Hannu/SVT

Åklagaren om sänkta straffen i bussmordet: ”Kommer prata med riksåklagaren”

Uppdaterad
Publicerad

Pappan och sönerna dömdes för mordet på Reza Hoseini i Kiruna. Hovrätten sänkte dock straffet för sönerna – medan åklagarna ville se skärpa straff och att 17-åringens påföljd skulle bli fängelse istället för ungdomsvård. De öppnar därför upp för att försöka få riksåklagaren att ta vidare målet.

Tingsrätten dömde den 15-årige sonen till två år och åtta månader sluten ungdomsvård, och 17-åringen till fyra år sluten ungdomsvård.

Hovrätten beslutade dock att tiden för den slutna ungdomsvården skulle sänkas för båda. 15-åringen fick istället två år och sex månader och 17-åringen tre år och sex månader.

Åklagaren ville även se utvisning för pappan, som dömdes till livstids fängelse, men hovrätten följde samma linje som tingsrätten och avslog detta då pappan riskerar förföljelse.

Ser över möjligheterna att ta målet till HD

Hedersmotiv som en försvårande omständighet är nytt i svensk lag och åklagarna kommer nu undersöka möjligheterna att gå vidare med målet till Högsta Domstolen.

– Vi kommer att prata med rättsavdelningen hos riksåklagaren främst när det gäller påföljden för ungdomar. Man räknar alltid straffrabatten på 18 år och vi kan tycka att det finns skäl att räkna på ett högre straffvärde, säger åklagare Lindha Strömberg.

Hör henne kommentar domen ytterligare i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.