I videon ovan kan man se hur de tre misstänkta männen omringar 20-åringen inne på lokaltrafikbussen i Kiruna. Foto: Polisens förundersökning

Här filmar vittnet inifrån bussen – Reza omringas av de misstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 vittnen har förhörts efter det brutala bussdådet i Kiruna. Allra närmast satt busschauffören som i panik flydde genom ett sidofönster. SVT har tagit del av en film från polisens förundersökning som visar när de tre misstänkta omringar Reza Hoseini innan han dödas.

Det är en ljus julikväll när den gråa lokaltrafikbussen lämnar sin hållplats på Lomboloområdet i Kiruna. Sju unga personer, varav tre systrar på väg hem från gymmet och två tjejer på väg hem från en sångafton, sitter utspridda i bussen som precis har börjat rulla mot Tuolluvaara.

Fyra män springer in i bussen

När busschauffören ser en man springa mot bussen i höger backspegel väljer han att bromsa in. Mannen är 20-årige Reza Hoseini. Innan Reza kliver på bussen snubblar han till och faller till marken men tar sig snabbt upp på fötter. Strax därefter kliver ytterligare tre män in på bussen. Det är den 47-årige pappan och hans två söner, 15 och 17 år gamla. Alla tre är i dag misstänkta och åtalade för mord på Reza Hoseini.

Vittne ser kniv

De sju personer som sitter på bussen hör skrik och hur någon skriker ”ring polisen!”  fyra, fem, sex gånger i rad. Först tror flera av dem att det är några killar som busar och skojar, innan de förstår att någon faktiskt blir skadad.

I videon ovan kan du se en kort filmsekvens inifrån bussen. Kammaråklagaren Lindha Strömberg beskriver sekvensen som viktig då alla tre gärningsmännen står runt målsägande. Filmsekvensen är egentligen två sekunder lång men har saktats ner rejält.

Utdrag ur förhöret:

Polisen: Vad var det som gjorde att ni förstod att det inte var något bus?

Vittne: Han började skrika och jag ser att någon höll en kniv över killen som var i hörnet. Jag ser blod i ansiktet på honom.

Strax därefter tar en av tjejerna upp mobilen och ringer polisen.

Chaufför blir hotad när han ringer polisen

Busschauffören, som sitter precis bredvid knivdådet, förstår direkt att situationen är allvarlig. Han kontaktar sina kollegor men blir kort därefter ombedd av en av sönerna att lägga på och inte ringa polisen. Han som säger det, den misstänkte 17-åringen, står då med en kniv i ena handen.

Strax därpå börjar misshandeln och utdelningen av de 99 knivhuggen som gör att Reza Hoseini till slut dör på platsen. Busschauffören, som sitter inklämd i sitt förarbås eftersom att dörren blockeras av männen, uppskattar att det hela pågår i tio minuter och att ingen av de misstänkta säger någonting.

Vittne vågade inte titta bakåt

Chauffören försöker att öppna förardörren så att Reza Hoseini ska kunna fly men dörren går inte att rubba då de misstänkta står i vägen. Till slut får busschauffören så mycket panik att han hoppar ut genom sidofönstret och springer till bussen bakom.

När busschauffören flyr har de sju personerna på bussen redan sprungit ut. En av dem berättar att hon bara sprang utan att våga titta mot den främre delen av bussen, där dådet ägde rum, då allt kändes äckligt. En annan såg hur Reza Hoseini låg orörlig på golvet.

Tar sig ut när männen försvunnit

Busschauffören och de sju vittnena springer in i bussen bakom deras och förklarar vad som har hänt. När de sitter på bussen ser de hur två av de misstänkta männen kommer ut från bussen där Reza Hoseini dödats. Först när männen lämnat platsen vågar alla lämna bussen och gå ut.

Men den misstänkte 15-åringen är fortfarande kvar på bussen framför dem och kliver ut i samma veva som polisen ringer upp tjejen som tidigare varit i kontakt med dem. 15-åringen går då fram till tjejen och ber henne att lägga på. Hon avbryter då samtalet direkt på grund av rädsla.

Kort därefter dyker polisen upp och griper de tre misstänkta männen som nu är åtalade för mord.

Notis: SVT Nyheter Norrbotten har utgått från polisens förundersökning när texten skrevs. Det som berättas här ovan är samlade vittnesuppgifter från sju olika vittnen som alla befann sig på bussen den 15 juli 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.