Det var inuti den här lokalbussen som det misstänkta mordet i Kiruna skedde. Foto: Hans Sternlund/SVT.

Pappan i bussmordet fortsatt häktad efter hovrättsrättegång

Uppdaterad
Publicerad

Pappan, som dömdes för mordet på Reza Hoseini, ska fortsätta hållas häktad fram tills hovrättens dom faller i mars. Sönerna ska vara kvar i sluten ungdomsvård.

Pappan och hans söner, 15 och 17 år gamla, dömdes i tingsrätten för att tillsammans och i samförstånd ha mördat Reza Hoseini på en buss i Kiruna sommaren 2020. Alla parter har överklagat domarna.

Åklagaren Fredrik Hannu hade yrkat på strängare påföljder för de båda sönerna och yrkade även på att pappan ska utvisas från Sverige efter avtjänat livstidsstraff.

Ärendet uppe i hovrätten

Nu har Hovrätten för övre Norrland ägnat åtta dagar till att gå igenom vittnesmål och bevisning från tingsrättsförhandlingarna. Två vittnen har även hörts på nytt i hovrätten, en kurator på gymnasieskolan och busschauffören.

Efter rättegången beslutades att pappan ska vara fortsatt häktad tills dom faller den tredje mars. Däremot häktades inte 17-åringen, vilket åklagaren hade yrkat på.

– Det går egentligen inte att dra så många slutsatser av det. Men det är skönt för honom att slippa häktning. Han har redan suttit häktad under fyra månader fram till tingsrättsförhandlingarna, säger 17-åringens advokat Anna Melander.

”Inte styrkt att han ska vara delaktig”

17-åringen ska enligt egen utsago inte ha varit kvar på bussen när det dödliga våldet mot Reza Hoseini utdelades. Han förnekar således mord och medger bara misshandel.

– Vi har tryckt på samma saker som i tingsrätten. Det är inte styrkt att han ska ha varit delaktig i mord, säger Anna Melander.

Jonas Westerlund som företräder 15-åringen anser att hans klient ska dömas för dråp och inte mord.

– Under alla omständigheter anser jag att påföljden ska vara kortare, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.