Hör lagmannen Jan Wallström om mordet med hedersmotiv som inträffade på en buss i somras. Foto: SVT

Livstidsdom för hedersmordet i Kiruna – samtliga fälls

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen kring det uppmärksammade mordet på en buss i Kiruna i somras. Den 47-årige pappan döms till livstids fängelse. 17-åringen och 15-åringen till sluten ungdomsvård i fyra år respektive två år och åtta månader.

Det var den 15 juli som 20-årige Reza Hoseini jagades in på en lokaltrafikbuss i Kiruna där han sedan höggs ihjäl och fick 99 knivskador. I domen framgår det att den äldre sonen först börjat slå offret och sedan har pappan och den yngre sonen huggit ihjäl offret med ett stort antal knivhugg.

Bakgrunden till mordet är att pappan trott att Reza och hans ex-fru haft en relation. Men enligt åklagaren finns det inga bevis för detta.

Åklagare yrkade på livstid för pappan

Fem månader har nu gått sedan Reza Hoseini höggs ihjäl och på fredagen kom domen. Den 47-årige pappan döms till livstids fängelse medan tonårssönerna döms till sluten ungdomsvård på grund av deras ålder. 17-åringen döms till fyra år och 15-åringen till två och åtta månader.

Alla tre har ansetts delaktiga på ett sådant sätt att de ska dömas för mord, enligt domen från Gällivare tingsrätt. Sönerna döms även för var sitt fall av övergrepp i rättssak som skett i anslutning till mordet, då de hotat vittnen för att få dem att inte ringa polisen.

Motivet: Bevara familjens heder

Domen anser att gärningen har varit ”synnerligen hänsynslös, noggrant planerad och offret har utsatts för ett svårt lidande”. Domen slår även fast att ett motiv har varit att bevara familjens heder.

Åklagaren har även yrkat på utvisning av pappan men det har avslagits eftersom att ”han i sitt hemland riskerar förföljelse på grund av sin religiösa tillhörighet och det därför inte går att verkställa ett utvisningsbeslut”, enligt dombeslutet.

Hedersmotiv ger hårdare straff

Det här mordet är det första i Norrbotten där heder testas som motiv. I somras kom en lagskärpning kring hedersmotiv. Skärpningen innebär att ett brott med hedersmotiv ska ses som extra försvårarande och ge hårdare straff.

Alla dömda nekar till mord

Pappan och tonårssönerna har alla nekat till mord via sina advokater. 15-åringen har dock erkänt att han har huggit Reza men hävdar nödvärn då han ska ha upplevt situationen som hotfull och känt sig tvungen att freda sig i samband med händelsen.

Alla tre har också förnekat även åklagarens teori om att det finns ett tydligt hedersmotiv bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.