Vid biblioteken i Piteå vet personalen vad de ska göra för att hjälpa våldsutsatta kvinnor. – Det är viktigt att vi kan att sänka tröskeln för att söka och få hjälp, säger Sofie Isaksson, enhetschef vid socialförvaltningen. Foto: SVT/Arkiv/Jimmy Bäckström

Bibliotekspersonal i Piteå ska hjälpa våldsutsatta kvinnor

Uppdaterad
Publicerad
I Piteå kommun tar man ett nytt steg för att försöka hjälpa våldsutsatta kvinnor. Först ut var apoteken och nu är det dags för biblioteken och bokbussen.

Med inspiration från Frankrike har bibliotekspersonalen fått utbildning så att de ska kunna hjälpa en våldsutsatt kvinna att komma i kontakt med professionell hjälp om hon uppger koden ”Mask 19” –  den kod som används både nationellt och internationellt.

– Det är viktigt att vi hittar alla möjligheter vi kan att sänka tröskeln för att söka och få hjälp, säger Sofie Isaksson, enhetschef för verksamheten individ och familj, vid Piteå kommun.

Coronapandemin påverkar relationerna

Det har kommit många larm om att isoleringen i hemmen i samband med coronapademin ökar risken för våld i nära relationer, vilket är en bakgrund till att nu även bibliotekarierna ger sig i kast med problemet. Tanken är att bibliotekspersonalen ska fortsätta att hjälpa våldsutsatta kvinnor även när coronapandemin har lagt sig. I ett pressmeddelande säger bibliotekschef Johan Söderberg:

– Eftersom våld inte är en coronaspecifik problematik så tänker vi att det här är något som vi ska fortsätta jobba med längre fram också. Exakt hur återstår att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer