Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om varför man hoppas på en säsongsförändring. Foto: SVT

Elbilar tar över i biltestindustrin – i Arjeplog finns 1000 laddbara bilar

Uppdaterad
Publicerad

När världen går mot en utfasning av fossila bränslen så innebär det allt fler elbilar. Det här börjar märkas inom biltestindustrin i Arvidsjaur och Arjeplog. Nu hoppas man på en säsongsförlängning.

Enligt Robert Granström, ordförande i biltestföretagens samverkansorganisation Swedish proving ground association, SPGA, kommer 4 000-5 000 bilar till Norrbotten för att testas varje vinter. Av dessa är cirka en tredjedel laddbara bilar.

– Bara i Arjeplog är det 1000 laddbara bilar per säsong. Elnätet upplever en belastning av laddbara bilar motsvarande en bil per hushåll, och det har vi inte på så många håll i världen.

Han menar att Sverige borde dra nytta av den höga koncentrationen av laddbara bilar. SPGA har nu startat igång ett projekt som finansieras av regionala fonden där man jobbar med transporter, miljöfrågor och elektrifiering.

– Vi skulle kunna använda området som en demonstrationsarena och utvecklingsmiljö för framtiden.

Branschen bör kunna växa mer

Biltestnäringen i Norrbotten omsätter över 1 miljard kronor per år och Robert Granström tror att branschen kan växa ännu mer i framtiden.

– I dag bygger mycket på rutiner och invanda mönster. Att testbilar ska vara på vissa ställen i världen vissa tider på året, men det börjar hända grejer. Till exempel har däcktillverkare börjat göra sommartester här.

Hör i klippet varför man nu hoppas på en säsongsförlängning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.