Asraf Al Besani befarar att mer skräp kommer slängas i skogen när återvinningen på Kronan i Luleå stängs och flyttas till Porsödalen. Foto: Micke Nyberg/SVT

Blandade reaktioner när Luleås återvinning stängs: ”Risk för mer skräp i skogen”

Publicerad

Det är blandade reaktioner från Luleåborna att Kronans återvinningscentral och återvinningsmarknader ska stängas och flyttas till Porsödalen.

– Det kommer att bli problem, tror Asraf Al Besani.

Under torsdagen och fredagen var det full aktivitet på Kronans återvinningscentrals, som vanligt.

Men rampen stänger på söndag och sista september stoppas inlämnadet av saker för återvinning och den nya återvinningscentralen ska öppna först någon gång under december.

”Känns lite trist”

Ulla-Britt Saxevall är inte helt nöjd med utvecklingen.

– Det känns lite trist. Kronan är ett mysigt område att komma till och så är det stadsnära. Dessutom känns det som en alldeles för lång tid innan man kan lämna in saker för återvinning i den nya anläggningen Risslan, säger hon.

Håkan Holmlund från Bensbyn håller med.

– Jag tror att Risslan blir en fin anläggning med ett bra upplägg, men om man fram till december inte har resurser i form av bil så kan det bli ett problem när man ska till återvinningscentralerna i Antnäs, Sunderbyn eller Råneå. Då kanske man samlar på sig eller så slänger man grejerna i skogen, som en del brukar göra, säger han.

”Kan bli problem”

Asraf Al Besani känner en viss oro inför framtiden för återvinningen i Luleå.

– Det känns som att det blir problem åtminstone tills den nya anläggningen öppnar. Det är viktigt att kommunen gör det så lätt som möjligt för oss att slänga skräp och återvinna saker och det tycker jag inte att det här är ett exempel på, säger han och fortsätter:

– Jag tror att vi kommer att få se mer skräp i skogen och vid sidan av vägarna.

I videon ovanför hör du Håkan Holmlund och Ulla-Britt Saxevalls tankar kring stängningen av återvinningcentralen på Kronan i Luleå. Foto: Micke Nyberg/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.