Blåser liv i byar

Publicerad

Nu har det jättelika vindkraftsprojektet i Markbygden kommit igång på riktigt. Och vindkraftens framväxt har blåst nytt liv i sömniga byar.

I Långträsk, några mil inåt landet i Piteå kommun, bor bara 145 personer kvar. Barnfamiljerna har flyttat härifrån, och byns enda affär har varit nedläggningshotad.

-Befolkningen har ju minskat enormt mycket, och det är mest äldre som bor här i dag. Skolan har försvunnit, och det är en nackdel, säger Hally Johansson, som varit med och drivit affären sedan 2004.

Men de senaste åren har någonting förändrats. Plötsligt har det varit mer aktivitet i byn.

-När vi fick de här första verken så märkte vi att det kom mer folk till affären och köpte mat. Det gör sitt. Så det är ju det vi hoppas på, att det blir mer, säger hon.

Verken hon pratar om, det är vindkraftverk. 2010 kom de första tolv vindsnurrorna upp i Dragaliden, som ett pilotprojekt. Nu i september godkände Mark- och miljödomstolen nästa 314 vindkraftverk. Tanken är att de så småningom ska bli över 1100 stycken i Markbygden, och arbetet med att förbereda för dem är redan i full gång. I mitten på november började BDX bygga över 3 mil väg åt vindkraftsföretaget Svevind.

-Det medför ungefär 2 000 timmar arbete per snurra som vi bygger, så det blir ju en hel del arbetstimmar. Och det är bara byggnadsskedet. Sedan kommer även framtida drift in i det här också, säger BDX marknadsområdeschef Jan Isaksson.

Alla är inte positiva
Men i Långträsk är inte alla vi träffar odelat positiva till nybygget. En person Nordnytt pratar med oroar sig för att vindsnurrorna kommer att stå outnyttjade, och tycker att de är ett fult inslag i närmiljön.

Vailet Lindqvist, som representerat byn i förhandlingar med Svevind, tror inte att det finns några konflikter att oroa sig för.

-Om du kanske har en stuga över en fin sjö, där vill man kanske inte ha vindkraftverk i närheten, så lite konflikt har det varit, det måste jag säga. Rennäringen har väl inte heller funkat rakt ut med företaget, men där har man hittat lösningar, och det verkar ha gått åt rätt håll. Med samförstånd och samtal kommer man till slut till en lösning, säger hon.

Hon arbetar på Norrskensgårdens restaurang och camping, och har höga förväntningar på att bygget som nu drar igång ska ha lika stor effekt på affärerna som pilotprojektet i Dragaliden hade.

-Då såg man en potential. Man bodde i stugor, i motellrum, man åt och lunchade. Det var en otrolig aktivitet, säger hon.

Och enligt Vailet Lindqvist är frågan om vindkraften oerhört viktig för Långträsks framtid.

-Kommer inte vindkraften, då är de här byarna helt döda, det törs jag lova.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftverken i Markbygden

Mer i ämnet