Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En nyinköpt parcykel ska öka livskvalitén för Arvidsjaurs äldre. I klippet testar Bo, 92 och Vivann, 85, parcykeln. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Bo och Vivann gläds över Arvidsjaurs nya vrålåk: ”Kanske bär det av till Pite Havsbad”

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska livskvalitén öka på Arvidsjaurs äldreboenden. Det är målet med den nyinköpta parcykeln, som uppskattas av inte minst 85-åriga Vivann Högdahl.

– Vi måste börja träna så vi kommer i form, säger hon till SVT. 

I hela sju år har Susann Karlsson, trygghetsvärdinna på äldreboendet Ringelsta, jobbat för att Arvidsjaurs kommun ska skaffa en side by side-cykel inom äldreomsorgen. 

– Äntligen, jag har firat i flera dagar. Det finns inget roligare än att göra en äldre människa glad. Parcykeln ger träning och samvaro under trevliga former, säger Susann Karlsson.

Ska utrustas med högtalare

Cykeln har två säten och den äldre kan använda pedaler och trampa tillsammans med vårdpersonalen. Den är utrustad med elmotor och går maximalt 25 km/tim.

– Till sommaren planerar jag att bjuda på lite ”dunka, dunka-musik” under cykelturerna, säger trygghetsvärdinnan Karlsson.

Det är Hjärt- och Lungföreningen i Arvidsjaur tillsammans kommunens socialförvaltning som har betalat för den efterlängtade cykeln.

I videon testar Bo, 92 och Vivann, 85, parcykeln genom Arvidsjaurs samhälle. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.