Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
99-årige Eigil Deikmahns i Luleå vill nu lära sig surfplatta och telefon för att bättre kunna hålla kontakten med vänner och hänga med i vad som händer i världen. Se han kämpa med den moderna tekniken i klippet. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Eigil, 99, i Luleå lär sig ny teknik – testar surfplatta för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Var femte pensionär i Sverige använder inte internet och sex procent av befolkningen lever i ett digitalt utanförskap. 99-årige Eigil Deikmahns i Luleå har nu bestämt sig för lära sig modern teknik. SVT följde med när Eigil för första gången provade en surfplatta.

Enligt siffror från Internetstiftelsen lever sex procent av svenskarna i ett digitalt utanförskap. Tillexempel använder var femte pensionär inte internet.

Eigil Deikmahns i Luleå är 99 år och vill nu börja lära sig modern teknik för att bättre kunna hålla kontakten med vänner och hänga med i vad som händer i världen.

– Om jag lägger manken till kan jag lära mig ganska mycket, säger Eigil Deikmahns.

Ingen brist på intresse

För många som lever i ett digitalt utanförskap är det inte bristen på intresse som orsakat utanförskapet, utan snarare att det saknas stöd eller att tekniken inte är användarvänlig.

– Det blir en väldigt stor skillnad i samhället, de som klarar av den digitala tekniken och de som inte hanterar det på samma sätt. Det blir helt klart ett utanförskap, säger Agnes Eriksson på äldresupporten på Luleå kommun.

”Många är villiga att prova”

På äldresupporten kan äldre låna surfplattor och få hjälp med att lära sig använda dem.

– Det är många som är villiga att prova. Man har insett att man nog måste försöka hänga med, säger Agnes Eriksson.

I klippet ser du när Eigil Deikmahns för första gången provar en surfplatta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.