Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Barbro Lundgren, SPF Seniorerna Åkerbäret i Luleå, som säger att det är helt fel att äldre skulle vara ointresserade av teknikutvecklingen. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Så ska Luleås äldre lyftas ur det digitala utanförskapet

Uppdaterad
Publicerad

SPF Seniorerna Åkerbäret i Luleå ser digitalt utanförskap bland äldre som ett demokratiproblem. Nu har flera av medlemmarna startat studiecirklar för att hjälpa andra ur utanförskapet.

– Att tro att årsrika människor inte är intresserade av teknikutvecklingen eller inte vill vara med i samhällsdebatten är helt fel, säger Barbro Lundgren på SPF Seniorerna Åkerbäret.

Den som lever i ett digitalt utanförskap kan inte ta del av information på samma sätt som alla andra. Det är även betydligt svårare att delta i demokratin genom till exempel kommuners medborgarförslag.

I Luleå kommun måste ett medborgarförslag få 77 röster inom 3 månader för att behandlas – om du inte har tillgång till internet är inte möjligt att rösta då det sker via kommunens hemsida.

– Det går tyvärr inte. Vi ser över nya sätt att hantera det här, det är en problematik, säger Sofia Riström, kanslichef på Luleå kommun.

Stort intresse för studiecirklar

SPF Seniorerna Åkerbäret i Luleå villl lyfta äldre ur digitalt utanförskap och har därför under de senaste månaderna startat flera studiecirklar, bland annat utbildning i hur man använder smarta telefoner.

Intresset har varit stort. Runt 60 personer anmälde sig direkt när den första cirkeln startades. En stor del av de som anmälde sig var 85-90 år gamla.

– Att tro att årsrika människor inte är intresserade av teknikutvecklingen eller vill vara med i samhällsdebatten är helt fel, säger Barbro Lundgren på SPF Seniorerna Åkerbäret.

Inget wifi på äldreboenden

På Luleå kommuns omsorgsboenden har det varit svårt att använda sig av modern teknik även om intresset funnits, för det har helt enkelt inte funnits något wifi.

Förra året fick socialförvaltningen en budgetram av kommunfullmäktige för att bygga ut wifi, men komponentbrist satte stopp. Enligt Ida Johansson, avdelningschef på Luleå kommun, pågår nu arbetet för fullt.

– Det kommer ske på alla äldreboenden, i alla hemtjänstgrupper, på alla stödboenden och i alla våra verksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.