Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du forskaren Sofi Fristedt som säger att det snarare är två andra faktorer än ålder som orsakar det digitala utanförskapet. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Forskaren: Här är faktorerna som skapar digitalt utanförskap – inte ålder

Uppdaterad
Publicerad

Många av de som lever i ett digitalt utanförskap är äldre. Men forskaren Sofi Fristedt menar att åldern inte har någon betydelse i sig, det handlar om andra faktorer.

Sofi Fristedt är docent vid Hälsohögskolan i Jönköping. Hon forskar om teknik för äldre och när vi åldras. I hennes forskning har olika målgrupper ingått.

– När vi jämför olika åldrar kan man vara positiv och vara 90 år och vara negativ och vara 30 år. Det finns ingenting som säger att man inte är intresserad av teknik om man är äldre, säger hon.

”Designar mobiler för 25-åringar”

Sofi Fristedt menar att risken för att hamna i ett digitalt utanförskap mer handlar om användarvänlighet och ekonomi än ålder. Tekniken är helt enkelt inte anpassad för alla.

– Det finns naturligtvis marknadskrafter i det här. Man designar en ny mobiltelefon för att en 25-30-åring ska bli attraherad av den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.