Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tobias Sundberg (M) om Bodens investeringar och skulder. Foto: SVT

Bodens kommun måste betala 144 miljoner för nya stålverket

Publicerad

Rusande låneskulder och nya mångmiljoninvesteringar. Oppositionen i Boden är skeptiska till att kommunen tar stora ekonomiska risker – bland annat att de ska betala 144 miljoner för nya stålverket.

Bodens kommun sålde nyligen mark till H2 Green Steel för 134 miljoner, men i avtalet garanterar kommunen att en järnväg och tekniskt vatten ska finnas på plats inom fyra år. Det beräknas kosta 1,6 miljarder kronor där planen är att kommunen ska stå för 9 procent, alltså 144 miljoner.

Tobias Sundberg, Moderaternas gruppledare, är skeptisk till att kommunen står för garantierna.

– Tanken är ju att det ska lösa sig genom att man går ihop med en privat näringsidkare, men om inte den affären håller så kvarstår fortfarande löftet om att bygga järnvägen, säger han.

”Kommunmedborgarnas pengar”

Sundberg menar att Moderaterna, som trots allt biföll förslaget i kommunfullmäktige, hade gjort andra val om de fått bestämma.

– Vi hade sett till att kommunen inte behövt lämna lika stora garantier eller gå in med så stora ekonomiska risker. För det är kommunmedborgarnas pengar som används och det innebär att de inte kommer kunna användas till andra projekt som exempelvis en ny ishall, nya gator eller ett bättre VA-system.

Redan ansträngd budget

Att kommunens låneskulder ökat med hundratals miljoner på kort tid gör att trycket på att befolkningsmålet, 5 000 fler invånare till 2030, ska uppnås är högt. Detta då befolkningsökningen utgör majoriteten av kommunens långsiktiga intäkter.

I klippet hör du mer från Sundberg (M) om Bodens investeringar och skulder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet