Foto: SVT

Samarbete med kommunisterna möts av hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Boden samarbetar med Kommunistiska partiet, som enligt Borås kommun sysslar med våldsbejakande extremism.
– Jag skulle inte ha anordnat ett sådant möte, säger distriktsordförande Nina Berggård (V).

Kommunisterna fick nobben av Borås kommun när partiet ville hyra det så kallade Brygghuset för ett möte.

Och det för att kommunen, inklusive Vänsterpartiets representanter, anser att det handlar om ”ett vänsterextremistiskt parti som faller under begreppet våldsbejakande extremism.”

”En röd kväll”

Men i Boden gick det bra. Kommunistiska partiet hyr Folkets hus den 5 mars tillsammans med Vänsterpartiets lokalavdelning.

Det ska bli en röd kväll med Sven Wollter och partiordförande Robert Mathiasson som en del av Kommunisternas nystart. 

– Jag skulle inte ha arrangerat ett sådant möte med Kommunistiska partiet eller något annat parti. Jag tycker att vi är ett modernt parti som pratar om socialism och jämlikhet och om feminism och jämställdhet. Det är där vi borde satsa krutet i stället, säger Nina Berggård, ordförande för Vänsterpartiet Norrbotten.

– Vi träffas för att ha samtal omkring frågor som Nato, sjukskrivningar och att värna om strejkrätten. Vi träffas inte för att diskutera våra olikheter, för det finns givetvis, säger Bosse Strömbäck (V), gruppledare i Boden.

”Är inte kommunister”

Samarbetet med Kommunisterna kan få vissa att tro att Vänsterpartiet fortfarande är kommunister i själ och hjärta.

– Den sammanblandningen kommer våra välorganiserade fiender givetvis att göra, men det är vi inte ett dugg rädda för. När det gäller exempelvis strejkrätten så finns våra fiender inte på vänstersidan, säger Bosse Strömbäck.

Och distriktsordförande Nina Berggård ger raka besked:

– Nej, vi är inte kommunister, säger hon.

Är det säkert det?

– Absolut. Det är många, många år sedan vi skrev ut kommunismen ur vårt partiprogram. Vi har en mycket modernare syn på demokratin som överordnad princip, säger Nina Berggård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer