Boendemiljön i botten – nu vill de lämna östra Malmberget

Uppdaterad
Publicerad

Boende i östra Malmberget vill att LKAB löser in deras hus redan nu. De anser att närheten till gruvan har gjort området omöjligt att leva i.

Det handlar om malm- och gråbergsdamm som blåser in från gruvområdet, om skalv från sättningar i gruvan, om ständiga avbrott i vattenleveranserna och om den allmänna boendemiljön. De boende i området Malmsta i östra Malmberget säger att allt sammantaget gör att de har fått nog.

Enligt dem är detta den allmänna meningen bland de 144 villorna som egentligen är tänkta att stå kvar.

– De flesta som jag har pratat med skulle gärna ta ett nytt hus någon annanstans. Ingenting sköts, varken från kommunalt håll eller från LKAB:s sida, säger Bjarne Isaksson, en av villaägarna i området.

LKAB ser Malmsta som utvecklingsområde

Men LKAB ser alltså Malmsta som ett utvecklingsområde som ska bli kvar när resten av Malmberget avvecklas. Gruvbolaget påtalar att de inte bryter mot några miljövillkor, men att de trots detta har erbjudit att lösa in alla hus i området. Men det gäller från 2022 och utan det påslag på 25 procent eller erbjudande om ett nytt hus som de som bor i den del av Malmberget som ska avvecklas.

I stället erbjuds villaägarna på Malmsta ett pris utifrån en marknadsmässig värdering som om huset stod i Gällivare.

I klippet ser ni några av de boende på Malmsta berätta om sin boendesituation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.