Gällivare kommun och LKAB i skarp konflikt om östra Malmberget

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara många boende på Malmsta som vill att LKAB ska lösa in husen och avveckla hela området. Även Gällivare kommun kräver nu att även den sista delen av Malmberget ska rivas.

Såväl den nya som den förra kommunledningen i Gällivare har drivit linjen mot LKAB i snart två års tid. Man anser inte att den enklav med 144 villor på Malmsta blir ett tillräckligt stort område för att man ska kunna upprätthålla skolor, infrastruktur och annan samhällsservice.

Återkommande skalv

Dessutom tillkommer de miljöstörningar som skalv, damning och återkommande vattenavbrott som boende i området har vittnat om.

Men förhandlingarna med LKAB har hittills varit resultatlösa och fått ett allt skarpare tonläge. Hittills har Gällivare kommun inte hotat med använda sig av planmonopolet i förhandlingarna på det sätt som Kiruna kommun har gjort, det vill säga vägra att omvandla planer för bebyggelse till gruvområde om man inte får igenom sina krav.

LKAB ställde in möte

Detta underströk Gällivare kommun i en skriftväxling förra veckan. LKAB svarade med att tacka för beskedet och ställde in ett planerat möte med kommunen.

– Jag hoppas och tror att det var en engångsföreteelse och att man kommer tillbaka och fortsätter att föra samtal kring de här frågorna, säger Henrik Ölvebo (MP), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det är sånt som kan hända. Om man inte har kommit överens på de senaste möten och har känslan av att man ska ta upp samma sak igenom utan att några förutsättningar har ändrats, då kanske man skjuter på ett möte. Men sånt har förekommit tidigare och man har hittat tillbaka och börjat att prata med varandra ändå, säger Anders Lindberg, informationschef vid LKAB.

Vill häva avtal

LKAB hänvisar bland annat till ett avtal med Gällivare kommun från 2012. Det avtalet vill dock Gällivare kommun omförhandla när det gäller punkten om östra Malmberget, med hänvisning till de ändrade förutsättningarna.

Hela bakgrunden får ni i klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.