Anders Lindberg informationschef LKAB Foto: SVT

LKAB: ”Villapriserna har tredubblats på tre år”

Uppdaterad
Publicerad

LKAB anser att ingen sitter fast på Malmsta och pekar på att villapriserna har tredubblats på tio år.- Det ger inte bilden av att det är ett hemskt område att bo i, säger informationschefen Anders Lindberg.

Malmsta är i princip det enda som kommer att vara kvar av Malmberget när avvecklingen och omflyttningen av människor och hus mot Gällivare är klar. Det är i alla fall LKAB:s plan för området.

I stället ska LKAB utveckla området och försöka minimera störningarna från gruvan.

– Man kommer aldrig komma ifrån att en gruva stör och för oss handlar det om att störa så lite som möjligt, säger Anders Lindberg och pekar på åtgärder som LKAB vidtar på följande områden.

1) Damningen:

– Vi jobbar med allt från att skapa ny vegetation, skapa bättre bevattning, med att försöka binda dammet och se till att det inte uppstår över huvud taget.

2)  Skalven:

– De seismiska händelserna har under de senaste åren legat på en ganska jämn nivå. Brytningen går bort från östra Malmberget och med åren kommer det att bli lägre nivåer.

3) Vattenledningsbrott:

– Man måste undersöka varje enskilt fall, det går inte att säga generellt vad som är orsaken. Vi vet att den allmänna uppfattningen är att så fort det sker en skada så säger man ”det är gruvan”, men läckor kan ju uppstå av andra orsaker, som normalt slitage. Även om det inte kan säkerställas ifall avbrotten beror på gruvan eller inte, hjälper vi kommunen med åtgärder både för att förebygga nya läckor och åtgärda de läckor som blir. Vi har även monterat in nya ventiler så att de bättre kan styra vattnet vid eventuella avbrott.

4) Den allmänna utemiljön:

– Vi nöjer oss inte med att hålla oss inom miljövillkoren utan vi jobbar aktivt med att motverka de störningar som finns. För oss är det viktigt att jobba tillsammans med kommunen och de boende att göra det här till en bra plats att bo på.

I klippet berättar Anders Lindberg mer om varför LKAB inte vill lösa in husen på Malmsta redan nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.