Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Birgitta Fernström, telefonrådgivare för Demensförbundet, berättar vad den stundande öppningen för besök på äldreboenden betyder för både anhöriga och demenssjuka. Foto: Thommy Johansson/SVT

Demensförbundet är glada över att isoleringen för de äldre bryts

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att äldreboenden öppnas igen 1 oktober är välkommet. Många anhöriga beskriver en svår tid för både anhöriga och demenssjuka.

Demensförbundet har telefonrådgivning för anhöriga till demenssjuka och antalet samtal har ökat under denna tid.

Många samtal anhöriga

Birgitta Fernström i Kurravaara är telefonrådgivare för Demensförbundet,  hon är en av fem rådgivare som har en vecka var i månaden som tar emot samtal från anhöriga och demenssjuka. Det har varit en svår situation för anhöriga och demenssjuka under tiden för coronapandemin.

– Jag ser att det är positivt att man upphäver besöksförbudet på äldreboenden säger hon.

Demensförbundet har har fått ett ökat antal samtal från både anhöriga och demenssjuka, de vittnar om att de sjuka inte förstår varför de ska vara isolerade.

”Det är förtvivlan”

– Det är förtvivlan och framför allt så vet inte de anhöriga om hur de närstående mår eftersom man inte har fått tillträde till boendet säger Birgitta Fernström telefonrådgivare för Demensförbundet. 

Hon säger att det är jättebra att äldreboendena öppnas igen och att allt återgår till det normala så att anhöriga får besöka sina närstående på boendena. Hör mer av Birgitta Fernström i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet