Sven Reinholdt, ordförande i Luleå demensförening, har fått ta emot många glada samtal från anhöriga sedan det blev känt att besöksförbudet hävs. Foto: Privat/SVT arkiv

Snart kan Sven i Luleå besöka sin fru på äldreboendet igen

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att besöksförbudet på äldreboenden upphör från och med 1 oktober glädjer många anhöriga till dementa.
– Jag har suttit i telefonen en stor del av kvällen och pratat med många anhöriga som precis som jag är jätteglada och lättade, säger Sven Reinholdt, ordförande i Luleå demensförening.

Det nationella besöksförbudet på äldreboenden har gällt sedan den 1 april.

–  Det har varit en ansträngande tid. Jag och många andra anhöriga har känt oro för att inte kunna hälsa på nu när hösten och vintern kommer roch det blir kallt utomhus, säger  Sven Reinholdt.

Besök varje dag

Hans fru är alzeimersjuk och bor på ett demensboende i Luleå.

– Innan besöksförbudet var jag hos henne varje dag från klockan fyra på eftermiddagen tills det var dags för henne att gå och lägga sig. Besöken har blivit kortare när vi bara kunnat träffas utomhus och jag har tänkt att det måste vara konstigt att ha demens och plötsligt uppleva att anhöriga liksom ”försvinner”.

Sven Reinholdt ser nu fram emot besöken inne på boendet.

Ser inga risker

Ser du några risker med att coronamsittan kan spridas på äldreboenden när ni anhöriga snart kan vara i lokalerna?

– Nej. Majoriteten av oss anhöriga är sjuttio plussare och sitter redan i karantän och det är en liten risk att vi för coronasmitta vidare. Jag har varit mer orolig för personalen som är i olika åldrar och som rör sig ute samhället betydligt mer, säger Sven Reinholdt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer