DNA-teknik tar död på prat om raser

Uppdaterad
Publicerad

Samer har samma pappor historiskt sett som andra i Sverige. En bok baserad på DNA- teknik tar nu död på rasbiologernas tidigare påståenden om raser och att samer skulle tillhöra en lägre stående ras.

Under 1700-talet började tankar frodas om att långskallar var smartare än kortskallar. I början av 1900-talet bedrev Herman Lundborg skallmätningar och annan kartläggning av samer och andra som bodde i norra Lappland med tesen att de tillhörde en lägre stående ras.

Men boken ”Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren” konstaterar att vi alla är en blandning. Med hjälp av DNA test så har samer frivilligt bidragit till forskningen kring deras ursprung. Och enligt en av författarna, Karin Bojs, tar DNA tekniken död på allt prat om raser.

Samma ursprungspapporna

Samerna har samma ursprungspappor som andra svenskar. 

– De här manslinjerna kom in sent. Under järnåldern, vid tiden för Kristi födelse och fram till 500-talet, säger Karin Bojs, författare och vetenskapsjournalist. Språket tror jag kom från den finska sidan och mycket av kulturen. Men det fanns också män som kom från det är som numera är södra Sverige och det som numera södra Norge. De gav ursprung till de fädernelinjer som finns hos samer än idag. Och det här är helt nytt – att vi kan visa varifrån de kom och när det anlände.

I den här boken handlar det om papporna. I en tidigare bok konstaterades att mer än häften av alla testade samer hade samma mödernelinje.

Rasbiologi  – kvacksalveri och trams

Men hur ser hon själv på de rasbiologiska tankar som frodades på 1800-talet? 

– Det är kvacksalveri närmast, säger Karin Bojs. Därför att det går inte att mäta skallar och dra slutsatser av det. Det som den här moderna forskningen gör med DNA det är något helt annat. Det här är seriös forskning. Här bidrar vi med kunskap. Vad rasbiologerna trodde var att man kunde dela in folk i raser och att vissa var bättre än andra och att det var jätte farligt att blanda raser. Det är trams! Och det är inte bara trams utan det är väldigt farligt trams som legat som en viktig beståndsdel tillförintelsen när miljontals människor dödades

Ursprungsbefolkning en annan sak

Men även om samerna har samma ursprungspappor som andra svenskar så ska det inte sammanblandas med begreppet ursprungsbefolkning tycker hon.

 – Det här med ursprungsbefolkning eller urfolk är en juridisk term, säger Karin Bojs. Det handlar om vissa rättigheter och vad det handlar om är ju framför allt vad som hände när nationalstaten Sverige bildades. Riket Sverige växte fram först på medeltiden så det där är en senare fråga och genetiken är en ganska liten del av det av den problematiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

DNA ger bild av Norrbottningars historia

Mer i ämnet