Hon söker ursprunget i sitt DNA

Uppdaterad
Publicerad

Författarna till Boken ”Svenskarna och deras fäder” uppmanar folk att göra DNA -test och bli de kallar medborgarforskare.

En av de norrbottningar som redan gjort DNA-test är Ida Enberg.

Den breder ut sig som en solfjäder, kartan över Ida Enberg släkt, 10 generationer bakåt.

Ett gediget detektivarbete, men så har hon också hållit på ända sen hon var barn.

DNA ger bild av Norrbottningars historia

– Jag vågar inte ens tänka på hur många timmar det blivit, skrattar Ida Enberg. Kanske 3-4 timmar i veckan i 22 år.

Forskat sen 11-årsåldern

Hon har känslan att det blivit mer populärt med släktforskning på senare år.

– Jag började släktforska när jag var elva år och när jag gick på gymnasiet så var det ingenting jag berättade om. De var inte så häftigt att släktforska direkt. Men nu tycker jag att det är mer accepterat.

LÄS ÄVEN: DNA-teknik tar död på prat om raser

Och trots att hon kommit så långt som till 1600-talet så tar det inte slut. Kyrkoböckerna slutar någonstans där, men nu har hon gjort DNA test för att ta reda på ännu mer och tror att hon kommer att hålla på hela livet.

– Jag, pappa och morfar har gjort DNA -test. Och varje sommar åker pappa och jag ut på släktresor.  Vi besöker olika släktingar, samlar bilder och pratar minnen. Det är jätteroligt.

Söker på Internet

Ida Enberg jobbar på Norrbottens Föreningsarkiv. I låsta lokaler med rätt fuktighet finns Norrbottens läns föreningars historia lagrad.

De har cirka 700 besökare på ett år och Ida gissar att cirka hälften som kommer är släktforskare.

Hit kommer släktforskare för att få veta mer om sina släktingar när de redan vet vilka de är. Som till exempel vad de tyckte, tänkte och gjorde. Hur de var som människor helt enkelt.

Förr sökte man i kyrkböcker, men numera finns mycket på internet. Och så det senaste: DNA test. Som Ida Enberg och gjort. Med dem kommer man ännu längre bak i historien

– Alla är ju samma skrot och korn. Det är det jag tycker är fascinerande. Att se att min lilla släkt är en del av något större. Av folkvandringar som pågått i flera tusentals år.

Imorgon fortsätter vår serie om släktforskning. Då DNA-testar SVT:s reporter sig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DNA ger bild av Norrbottningars historia

Mer i ämnet