Är det viktigt att veta ditt ursprung?

Uppdaterad
Publicerad

Ny DNA-teknik ger var och en möjlighet att ta reda på varifrån ens släkt kommer. Om detta handlar en serie som SVT Nyheter Norrbotten publicerar den här veckan.

Intresset för släktforskning är stort i Sverige. Det finns de som kallar det för en folksport. Bara i Norrbotten har Sveriges släktforskarförbund 2 100 medlemmar, i hela landet 71 000.

I dag ger DNA-tekniken dessutom nya möjligheter att ta reda på mer om ditt genetiska ursprung och det vi kommer SVT Norrbotten att berätta mer om i en serie under veckan.

Vi började med att gå ut på stan i Luleå och fråga människor om det är viktigt att veta sitt ursprung.

– Det kanske är lite intressant att veta, säger Linn Knoschenhauer. Jag vet att vi har släkt i Frankrike och Tyskland, men jag vet inget på djupet.

Hennes kompis Beatrice Jonsson-Oscarsson är mer tveksam:

– Nej alltså jag tycker inte, jag är ju mig själv fortfarande, säger hon. Jag menar att om vi nu säger att jag skulle vara från Danmark eller någonting så gör det ju ingen skillnad på vem jag är som person.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

DNA ger bild av Norrbottningars historia

Mer i ämnet