• Tekniskt meddelande:

    I natt kl. 00:00-01:00 kommer ett planerat tekniskt underhållsarbete genomföras som påverkar våra onlinetjänster. Under tiden arbetet pågår kan tjänsterna ha ett annorlunda utseende och delar av innehållet är otillgängligt.

Gunilla Falk och Lilian Ryd. Foto: Anne Marit Päiviö / Sameradion & SVT SápmiVisa alla (2)
Visa alla (2)

Boksläpp av lulesamisk fågelbok lockade många

Uppdaterad
Publicerad

I går var det boksläpp av den lulesamiska fågelboken ”Doahkke – fågelflock” i Jokkmokk. Det är Lilian Ryd som färdigställt sin bortgångne bror Yngve Ryds påbörjade arbete.

Boken är indelad i två delar. I ena delen är det 80 samlade lulesamiska fågelnamn, myter och historier om fåglarna. I bokens andra del som heter fjällgåsen, handlar det om fjällgåsen som bland annat mystiskt försvann från fjällvärlden för drygt 60 år sedan. Boken har nu färdigställts av systern Lilian Ryd.

– Det känns kluvet nu. Det hade varit ännu roligare om det vore min bror Yngve som suttit här. Men det känns väldigt bra att jag har kunnat färdigställa boken, säger Lilian Ryd till Sameradion och SVT Sápmi.

Tungt arbete

Det har varit ett långt arbete med boken, som hennes bror redan påbörjat innan han gick bort 2012. För henne själv har det också varit krävande och delvis tungt att färdigställa boken.

– När jag skulle börja med boken för ett år sedan kändes det enormt egendomligt att jag skulle lägga mig i hans bok. Det var svårt, då orkade jag inte långa stunder, säger Lilian Ryd.

Lokal fotograf

I boken harYngve Ryd intervjuat många äldre samer i Jokkmokksområdet som kunnat berätta om fågelnamn, historier och vittnat om hur fjällgåsen brukade häckade i tusentals i bland annat Padjelanta. För att kunna framställa boken på bästa sätt har den lokala fotografen Gunilla Falk bidragit med bilder i boken.

– Jag trodde det var ett skämt när Lilian fråga om jag kunde och ville bidra med bilder till boken. Men det är en ära, för den här boken är unik. Det är ingen vanlig bok, säger fotografen Gunilla Falk.

Boksignering av Gunilla Falk och Lilian Ryd. Foto: Anne Marit Päiviö / Sameradion & SVT Sápmi

Lilian Ryd hoppas att boken kommer kunna användas av många, både gällande språk men också av natur och fågelintresserade personer. Och att man kan använda de lulesamiska fågelnamnen också i Norge och upptäcka eventuella skillnader.

Fler böcker

När Yngve Ryd avled lämnade han flera påbörjade material som skulle kunna räcka till eventuellt fem – sex böcker. Och systern Lilian Ryd hoppas kunna färdigställa några till.

– Det finns en till dokumentation som nästan var färdig, om den samiska stjärnhimmelen. Där är samiska namn, konstellationer, sägner och berättelser samlade, så det finns material att arbeta med, säger Lilian Ryd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet