En man som misstänkts för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse i Luleå dömdes till fängelse under tisdagen. Foto: Arkiv/Kristofer Naess/SVT

Bombman i Luleå får över tre års fängelse – döms för flera olika brott

Uppdaterad
Publicerad

I våras blev det ett stort bombpådrag på Örnäset i Luleå. I dag föll tingsrättens dom och den misstänkte mannen döms till tre år och sex månaders fängelse för bland annat grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Det var tisdagen den 24 mars som stora delar av ett bostadsområde på Örnäset i Luleå spärrades av och Nationella bombskyddet tillkallades för att undersöka ett farligt föremål.

En man i 30-årsåldern greps och anhölls tidigt för att sedan häktas misstänkt för bland annat brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. I dag föll domen vid Luleå tingsrätt och mannen döms till tre år och sex månaders fängelse.

Brott i urval som mannen döms för:

  • Grovt vapenbrott
  • Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott
  • Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse
  • Narkotikabrott
  • Brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål

Domen kan överklagas till Hovrätten för Övre Norrland senast den 29 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.