Luleå kommun gjorde ett överskott på 462 miljoner kronor under 2017.

Bostadsbolag bakom kommunens stora vinst

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun har gjort ett stort överskott för år 2017 tack vare utdelningen från bostadsbolaget Lulebo.

Luleå kommuns årsredovisningen visar på ett överskott på 462 miljoner kronor och då är 400 miljoner kronor en utdelning från Lulebo.

Socialnämnden backade

Kommunen har bland annat tjänat 106 miljoner kronor på en försäljning av fem samhällsfastigheter till bostadsbolaget Hemsö som köpt vård- och omsorgsboenden i Alvik, Kallkällan, Bergstaden och Ingridshem samt Mjölkuddens hälsocentral.

De olika nämnderna i Luleå kommun nådde tillsammans ett överskott på 71 miljoner. Det var endast socialnämnden som backade med sex miljoner kronor.

Fart på bostadsbyggandet

Utgifterna i Luleå kommun domineras av fortsatt höga investeringar. Nettoinvesteringar låg på 750 miljoner kronor och en stor del , 201 miljoner kronor, gick till utbyggt va-nät.

Samtidigt ökade befolkningen under år  2017 med 700 invånare.  Flera fick också ett  nytt boende. 606 bostäder blev klara, däribland 72 platser i omsorgsboende, 105 småhus och radhus, 110 bostadsrätter, 191 hyresrätter och 131 student- och forskarlägenheter.

–Det har äntligen lossnat i bostadsförsörjningen. Nästan dubbelt så många bostäder som året innan blev klara 2017, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S) i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.