Lulebos miljonutdelning: ”En dubbelbeskattning av hyresgästerna”

Idag beslutar Luleås politiker om det kommunala bostadsbolaget Lulebo ska betala ut en aktieägarutdelning på 400 miljoner kronor till kommunen. Men förslaget har väckt kritik. – En dubbelbeskattning av hyresgästerna, menar Hyresgästföreningens ordförande.

Lulebo har för mycket pengar efter utförsäljningen av 3000 lägenheter enligt kommunledningen och den 7 juni beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott därför att ta ut 400 miljoner kronor från bostadsbolagets kassa. 

Pengarna ska bland annat gå till att rusta upp lekplatser, skolgårdar och parker samt till ett nytt badhus på Hertsön.

LÄS ÄVEN: Lulebo delar ut 400 miljoner kronor

Upprörda hyresgäster

Enligt Hyresgästföreningen motsvarar pengarna hela bolagets hyresintäkter under förra året och föreningens ordförande är kritisk mot förslaget som han menar är en dubbelbeskattning av Lulebos hyresgäster.

– Först betalar hyresgästerna kommunalskatt och nu ska de även betala via sin hyresavi till den kommunala verksamheten, säger Sören Lejon, Hyresgästföreningens ordförande som fått ta emot många samtal från arga hyresgäster.

– Telefonen har gått varm den senaste tiden. Många reagerar och tycker att när underhållsbehovet inom Lulebos bestånd är så pass stort så borde pengarna användas till det istället.

”Följer gängse lagstiftning”

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har reserverat sig mot förslaget.

– Vi motsätter oss att Luleå kommunfullmäktige, i en rekordsnabb process, beslutar om att taxera ut 400 miljoner kronor från det allmännyttiga bostadsföretaget Lulebo för en allmän förstärkning av kommunkassan, sa gruppledaren Nina Berggård (V) i en intervju för ett par veckor sedan.

”Lagen om allmännyttiga kommunala bostadsföretag tillåter överföring av överskott om det används till åtgärder inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning.” skriver kommunledningen inför den slutliga behandlingen av frågan i kommunfullmäktige.

– Kommunen är ägare och de följer den gängse lagstiftning som finns, säger Lulebos vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer