”Minst ett sexsiffrigt belopp och kanske mer” har Lulebo tidigare uppgett att ska saknas.

Lulebo delar ut 400 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsföretaget Lulebo ska betala ut en aktieägarutdelning på 400 miljoner kronor till kommunen, enligt ett beslut i dag. Pengarna ska gå till ”sociala ändamål”.

Lulebo har för mycket pengar, en för hög likviditet, efter utförsäljningen av 3 000 lägenheter, enligt kommunledningen.

Så därför har kommunstyrelsens arbetsutskott i dag beslutat att ta ut 400 miljoner från bostadsbolagets kassa.

Parker rustas upp

Beslutet kallas alltså utdelning för ”sociala ändamål” och pengarna ska bland annat gå till ett nytt badhus på Hertsön och upprustning av lekplatser i Råneå, Stadsparken och Porsö centrum.

”Lagen om allmännyttiga kommunala bostadsföretag tillåter överföring av överskott om det används till åtgärder inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar som främjar integration och social sammanhållning.” skriver kommunledningen inför den slutliga behandlingen av frågan i kommunfullmäktige.

”Förstärker kommunkassan” 

Vänsterpartiet var mot utförsäljningen av lägenheter och partiet vill inte heller se en mångmiljonutdelning.

– Vi motsätter oss att Luleå kommunfullmäktige, i en rekordsnabb process, beslutar om att taxera ut 400 miljoner kronor från det allmännyttiga bostadsföretaget Lulebo för en allmän förstärkning av kommunkassan, säger gruppledaren Nina Berggård (V).

Hon vill i stället att pengarna ska användas för att bygga nya hyreslägenheter och renovera de som redan finns.

– Ett av skälen till detta är nog att det kan dyka upp krav på lägre hyror nu när Lulebo anses ha för mycket pengar, säger Nina Berggård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.