850 kronor i månaden – uppror mot ny p-avgift

Uppdaterad
Publicerad

Parkeringshuset på Mjölkudden skulle bli bland Lulebos dyraste. Men nu har de tagit åt sig kritiken från hyresgästerna.

I samband med att Lulebo bygger nya trygghetsbostäder på Mjölkudden i Luleå ersätts områdets parkeringsplatser av ett nytt parkeringshus. Samtidigt går priserna upp och det är något som hyresgästen Mia Nilsson reagerat starkt på:

– Jag hade räknat med en avgift på 550 kronor, men nu blir det 850 kronor i månaden och det är inte ens ett varmgarage. 

Höjning på över 300 procent

Fram tills nu har parkeringen kostat 278 kronor i månaden, den nya avgiften på 850 kronor innebär en höjning på över 300 procent, sen tillkommer även el för motorvärmare.

Mia Nilsson har kontaktat Lulebo och där hänvisar kundtjänsten till givna direktiv och att om kostnaden skulle subventioneras skulle det istället slås ut på Lulebos hela bestånd. Men Mia anser att det finns andra sätt: 

– Jag tycker inte det är rimligt att dom ska försöka finansiera det här bygget så snabbt som möjligt med en så hög kostnad. Lulebo borde tänka lite långsiktigt.

Hör till Luleåbos dyraste parkeringsplatser

De nya parkeringsplatserna hör nu till de dyraste i Lulebos hela bestånd, och Mia Nilsson känner sig maktlös eftersom hon inte har några andra parkeringsalternativ: 

– De ska ju dessutom riva alla andra parkeringar i området, så det finns ju inga andra alternativ. För mig som ensamstående med två små barn finns det inga alternativ, jag behöver ju bilen, avslutar Mia Nilsson.

Lulebo backar om priset

Men efter kritiken meddelar nu Lulebo att de backar om chockhöjningen, det rapporterar NSD. Det nya beskedet är att parkeringsplatserna kommer att höjas stegvis med en start på 550 kronor.

Däremot är det endast de som redan hyr en parkeringsplats av Lulebo som får det startpriset, nya gäster kommer att få betala 750 kronor. Men år 2021 är det planerat att samtliga parkeringsgäster ska betala 850 kronor.

Från början var det dessutom tänkt att handikapplatserna skulle kosta 50 kronor mer i månaden, men också där har Lulebo backat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.