Foto: Ulrika Wänkkö/SVT Design

Brand på skola i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Sent på måndagskvällen utbröt en större brand på Norrskenets friskola på Björkskatan i Luleå. Polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordbrand.

– Det var en kraftig brand som började på plan ett, säger Peder Jonsson, polisens kommunikatör.

Larmet kom strax innan 23. Det brann i en större byggnad som inrymmer bland annat skola och en hälsocentral på bostadsområdet Björkskatan och flera av räddningstjänstens enheter arbetade under natten med att släcka elden.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Omständigheter tyder på att branden är anlagd och händelsen utreds som en mordbrand. Platsen är avspärrad och bevakas i väntan på en teknisk undersökning. Polisen vädjar på sin hemsida att eventuella vittnen hör av sig.

Utbrända klassrum

– Två klassrum på första och andra våningen är helt utbrända, säger SVT:s reporter Ulrika Wänkkö som är på plats vid den brandhärjade byggnaden.

Även Björkskatans hälsocentral och Länstekniks lokaler har drabbats och alla verksamheter har tvingats flytta till andra lokaler. Enligt en vakt som SVT pratat med har även ett bageri tvingats stänga.

Enligt Norrskenets friskolas rektor Anders Resin finns misstankar om att någon ska ha slängt in något genom ett fönster då en ruta vid entrén är krossad.

Har drabbats tidigare

Under påskhelgen inträffade det även flera bilbränder i Björkskatans bostadsområde och den fjärde april var det ett misstänkt bombhot vid Björkskatans hälsocentral som ligger i samma byggnad som Norrskenets friskola.

En förbipasserande hade upptäckt ett misstänkt föremål utanför hälsocentralen. Men efter en större polisinsats, då även nationella bombgruppen kallades in, kunde man så småningom konstatera att föremålet var ofarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skadegörelse på Porsön och Björkskatan

Mer i ämnet