I klippet ser du SVT:s reporter Linda Jones rapportera från den omfattande industribranden i Morjärv. Foto: Linda Jones/SVT

Brand i vintergarage i Morjärv – nära 200 fordon har gått upp i rök

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan fem på onsdagmorgonen kom det in ett larm om brand vid en industri i Morjärv i Kalix kommun. En byggnad blev helt övertänd och taket rasade in på ett garage och cirka 200 husvagnar och husbilar gick upp i rök. SVT Nyheter Norrbotten direktrapporterade från platsen.

När räddningstjänsten kom fram var byggnaden helt övertänd. Ett tak ska också ha rasat in.

– Enligt våra uppgifter ska det förvaras cirka 200 fordon i byggnaden, säger Björn Pettersson, RLC-befäl vid polisens ledningscentral.

Storbranden i Morjärv

För att så många bilar ska få plats är byggnaden stor.

– Vi uppskattar den till 2 000 kvadratmeter stor, säger Conny Qwarfort, inre befäl vid räddningstjänsten.

Forcerade låst grind

Polisen anlände till platsen vid 06-tiden och flera enheter från räddningstjänsten är på plats för att bekämpa branden. Klockan 06:12 säger räddningstjänstens inre befäl att man gör allt för att branden inte ska sprida sig till närliggande byggnader.

– Det är husbilar, båtar och andra fordon där inne. Det kommer kraftig svart rök och det exploderar gasoltuber i tid och otid, säger Conny Qwarfort.

Enligt SOS alarm fick räddningstjänsten hjälp av en traktor för att forcera en låst grind för att ta sig in på området.

”Människor från hela Norrbotten har sina bilar här”

SVT:s reporter Linda Jones är på plats i Morjärv och vid 8-tiden var det mycket räddningspersonal samt poliser och allmänhet vid brandplatsen.

– Det har slutat smälla från alla gasoltubflaskor, bredvid branden finns ett garage med flera fordon, bland annat husvagnar och husbilar, och det bevakas av personal så att de inte också brinner upp, säger Linda Jones och fortsätter:

– Människor från hela Norrbotten har sina bilar här vintertid.

Polisen flyger med drönare

Räddningstjänsten har satt upp fläktar så att branden inte sprider sig och de väntas inte lämna platsen förrän imorgon, skärtorsdag.

Vid 09:45 meddelade polisen att de kommer skicka upp drönare för att flyga över byggnaden och försöka fastställa vad som har hänt.

– Polisen har satt brottsrubriceringen misstänkt skadegörelse​ av utredningsmässiga skäl men det finns ingen misstänkt person, säger Linda Jones.

Gick ut med VMA

Ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, utfärdades tidigt.

”Det brinner i en industrilokal i centrala Morjärv i Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.”

Vid 13:22 meddelar SOS alarm att faran är över och de restriktioner som funnits har hävts.

I nuläget finns det inga rapporter om några personskador. Ägaren till berört företag höll en presskonferens klockan 9 på morgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Morjärv

Mer i ämnet